Kiskorú veszélyeztetése miatt vizsgálat a Pannonhalmi Főapátságban

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Szigetváry Zsolt

-

Hogy jelen esetben pontosan mit értenek kiskorú veszélyeztetése alatt, nem árulták el. A Vatikánt tájékoztatták a vizsgálatról. A rendőrség nem nyomoz, mert az érintettek nem tettek feljelentést.


Egy több mint tíz éve történt cselekménysorozat miatt tavaly októberben indult belső vizsgálat egy szerzetes-nevelőtanár ellen a Pannonhalmi Főapátságban; az eljárás következtében az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet – közölte a Pannonhalmi Főapátság az MTI-vel.

A közlemény szerint kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt állította fel a vizsgálóbizottságot Várszegi Asztrik főapát, amikor tudomására jutottak az esetek. Minden érintettnél személyesen járt el, és minden szükséges támogatást megadott.

Az MTI kérdésére Papp Áron, a Pannonhalmi Főapátság Főapáti Hivatalának média-kapcsolattartója a sértettek személyiségi jogaira és érdekeire való tekintettel nem mondta el, hogy ebben az ügyben pontosan mit jelent a kiskorú veszélyeztetése, hány akkori gyermek érintett benne, és mit derített ki a vizsgálóbizottság. Szerinte


körültekintő egyházi kivizsgálást folytattak le, amelyről a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették.

Papp Áron elmondta azt is, hogy a rendőrség nem indított nyomozást, mert egyik érintett sem tett büntető feljelentést.

A közlemény szerint a főapátság kiemelten fontosnak tartja, hogy átvilágítsa a múltját, és a „visszaéléseket feldolgozza”. A feltárás mellett a vizsgálatnak a jóvátétel és a megelőzés is a célja.

A dokumentum szerint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium időközben az UNICEF szakmai irányelveinek megfelelő gyermekvédelmi intézkedéseket vezetett be.