Ki ez a rengeteg ember, aki a pályaudvarok környékén táborozik?

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Nem találkoztunk olyan menekülttel a Keleti, a Déli vagy a Nyugati pályaudvaron, aki Magyarországon szeretett volna maradni, mindenki Ausztriába vagy Németországba vágyik. A Keletinél több százan táboroznak, jórészt Irakból, Afganisztánból, Szíriából érkeztek. A képek elkészülte után, csütörtökön délután elküldték őket a rendőrök.


Az önkéntes segítők szerint mintegy háromszáz menekült táborozott hetek óta a Keleti Pályaudvar környékén, elsősorban az aluljárókban. A magyar hatóságok nem nagyon foglalkoztak velük, a Migszol és a Migration Aid nevű szervezetek önkéntesei vittek nekik ételt, pelenkát, tisztálkodószereket, alapvető gyógyszereket. Az önkéntesek biztosítanak fürdési, tisztálkodási lehetőséget is.


Két-három hónapba telik, amíg valaki Afganisztánból Magyarországra érkezik, az út nagy részét (vagy a teljes távolságot) a többség gyalog teszi meg. Volt, aki nem akarta, hogy fénykép készüljön róla, de ezeket a lányokat nem zavarta a kamera.


„Az afgánok itt vannak az aluljáróban, a szírek odakint. A pakisztániak pedig ott arrébb, a tér másik oldalán. Nem közösködnek, és igazából nekünk is jobb így. Könnyebb velük kapcsolatot tartani, és kisebb egy esetleges konfliktus esélye is” – Baba, a Migration Aid egyik segítője írja le pár szóban az állapotokat, amik a Keleti pályaudvarnál uralkodnak.


A pár tíz méter hosszú aluljárószakaszban ránézésre akár 150-en is lehettek, csecsemőt szoptató anyák, kisgyerekek, fiatalok és néhány egészen idős ember is. Mindenki a földön, hálózsákokon, pokrócokon, de volt néhány sátor is. Szellőzés alig, a levegő meglehetősen nehéz, Baba is azt mondja, inkább menjünk ki, ott beszélgessünk. „Egyszer megjelent itt egy nő gitárral, hogy jött megtéríteni őket. Mondtam neki, hogy nyilván pont erre van most a legnagyobb szükségük szegényeknek” – ezt már egy másik segítő mesélte, aki azt is hozzátette azért, bár nagyon sajnál minden menekültet, ő sem tudja, mi lenne Európával, ha mindenkit befogadnának, aki jön.


Mostanra a Betyársereg és más neonáci szervezetecskék is ráunni látszanak a megfélemlítő akciókra, sokkal ritkábban jönnek, mint korábban, de azért heti egy-két alkalommal így is feltűnik egy-egy fekete ruhás kopasz a pályaudvar környékén, az afgánok Baba szerint ezért látják biztonságosabbnak az aluljáróban maradni, éjszakára még őrt is állítanak a két kijárathoz.


A gyerekek nem foglalkoznak a virtuális etnikai határokkal, két társaság is focizott a téren, összevissza rúgták a labdát az odakint is a földön ülő, fekvő menekültek között. A Fővárosi Közterület-fenntartó narancssárga ruhás utcaseprői, a Migration Aid munkatársai, egy-két hajléktalan vagy a pályaudvarra igyekvő japán, skandináv turisták kerülgették őket türelmesen.


Afgán fiatalt igazoltatnak a II. János Pál pápa téren. A rendőrök szerint semmivel nem nőtt a környéken a bűncselekmények száma, mióta a parkban is rendszeresen menekültek táboroznak. A srác papírjai egyébként rendben voltak, a legtöbb esetben ez a helyzet.


Nem a villamosra várt ez az afgán család: meglehetősen tanácstalannak tűntek, hogy hova is menjenek, bár azt mondták nekünk, hogy „holnap utaznak Németországba”. A legtöbben egyébként oda vagy Ausztriába tartanak, még ha jobbára illúziókat is táplálnak azzal kapcsolatban, ami rájuk vár ott – persze, ha eljutnak egyáltalán, és nem szállítják le őket a vonatról már Győrnél.


Irakból Ausztriába tartottak ezek a fiatalok is, akik a Nyugati pályaudvarnál várakoznak egy napja. „Nyugati – Bécs, Keleti – Berlin” – ennyit tudtak Magyarországról és Budapestről, egyiküknek rokona lakik az osztrák fővárosban. „Akkor újra megpróbáljuk” – csak ennyit mondtak arra a kérdésünkre, hogy mi történik, ha esetleg lekapcsolják őket az osztrák rendőrök a határon.


Nehezen elképzelhető, milyen érzés egyszer csak egy villamosmegállóban rekedni, miután már a fél világon átmenekült valaki.


Menekültek Budapesten, Nyugati Pályaudvar, menekült

A gyerekek viselik nyilván a legnehezebben az egész tortúrát, a bizonytalanságot, a lehetetlen körülményeket. Egy önkéntes szerint sokan szorulnának közülük mentális segítségre. Ebben az esetben néhány adomány gyermekruha és egy csomag keksz oldotta a feszültséget – nyilván csak rövid időre.


Menekültek Budapesten, Déli Pályaudvar, menekült

Indulás a Déliből a Nyugatiba – vagy mégsem? Ez a kis csapat hosszas telefonálgatás után inkább úgy döntött, nem ülnek fel a Debrecenbe tartó vonatra, mert „valakik értük jönnek majd”. Azt mondták, nem embercsempészek. Az úti cél itt is Ausztria volt.


Menekültek Budapesten, Déli Pályaudvar, menekült

A Déli pályaudvaron jellemzően olyan menekültek vannak, akik bicskei vagy vámosszabadi táborokba tartanak, vagy éppen akik kérelmét Tatabányán fogadták be a hatóságok, és onnan utaznak ide, hogy megpróbáljanak továbbmenni.


Menekültek Budapesten, Déli Pályaudvar, menekült

„Húsz euróm van összesen, de ha kijutok Bécsbe, ott már várnak és segítenek” – mondta a csoport egyik tagja. Ezzel a pénzzel még éppen kijuthat Bécsbe, a menetjegy ugyanis 19 euró.


Menekültek Budapesten, Déli Pályaudvar, menekült

Ő még remélhetőleg semmit nem érez abból, milyen kilátástalan is a helyzete, csak örül a csattogós lepkének és a csokinak, amit az előbb kapott.