Ki áll Fodor Gábor mögött?

Fotó: MTI/Rosta Tibor / MTI/Rosta Tibor

-

A párt nélkül maradt egykori prominens SZDSZ-esek közül Fodor Gábor reaktiválódása sikerült legjobban. A politikus év elején hirtelen megjelent a baloldali ellenzéki összefogás listájának negyedik helyén, így tuti parlamenti befutó. Van még a közvélemény-kutatásokban nulla támogatottságú párt, mely politikai tényező (a kereszténydemokraták), de a volt pártelnök, többszörös miniszter hirtelen felfutására a baloldalon kevésnek tűnik a hivatalos magyarázat: eszerint a kormányváltók általa kívánják megszólítani az elárvult liberális szavazókat. Alternatív valóságmagyarázat következik - sok kérdőjellel.


A nyilvánosság előtt nehezen indult Fodor Gábornak és az általa vezetett Magyar Liberális Pártnak az összefogósdi. Tavaly nyár végén, miután az MSZP és az Együtt-PM megállapodott a választási együttműködésről, az MSZP tárgyalt még egy kört az akkor alig mérhető támogatottságú Demokratikus Koalíció vezetőivel és Fodor Gáborral a lehetséges választási együttműködésről. Aznap a kisebb pártok vezetői csalódottan távoztak a Jókai utcai székházból: nem bővült az összefogás.

Fodor lehetett igazán meglepve. Több, egymástól független informátorunk állítása szerint ugyanis Fodor még korábban (az Együtt előtt ) megállapodott Mesterházy Attilával a listás helyekről. Az Együtt belépésével viszont a helyzet megváltozott. Fodor Gábor cáfolta a VS-nek, hogy korábban megegyeztek volna, de egy hozzá közelálló szereplő megerősítette ezt. Más forrásunk csak magáról az egyeztetésről számolt be, arról nem tudott, hogy megállapodást is kötöttek, bár szerinte Fodor értékelhette úgy is a helyzetet. A korábbi megállapodásra rákérdeztünk egy vezető pozícióban lévő szocialista politikusnál is, de ő nem tudott ilyenről. Hogy a labda tovább pattanjon: korábban a hvg.hu azt írta, egy magas rangú MSZP-s politikus egy háttérbeszélgetésen még korábban arról beszélt, ha nem állapodnak meg az Együtt csapatával, akkor jöhetnek a liberálisok és más törpepárt. A lap forrásai szerint Mesterházy Attila személyes döntése volt Fodor helyzetbe hozása és listás helye.

Fodort - információink szerint - különösebb indoklás nélkül „dobták ősszel” (az MSZP hivatalos magyarázata:, a kis pártoknak - liberálisok és DK - teljesíthetetlen kéréseik voltak.)

Visszavételéről eltérő történeteket hallottunk.


Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke érkezik az MSZP-vel a közös egyénijelölt-állításról kezdődő egyeztetésre


Ki hozta?

A liberálisok vezetője a sikertelen szeptemberi tárgyalás után bejelentette, önállóan indul a választáson, mind a 106 körzetben egyedül állít jelöltet. Erősen bírálta a nyár végén létrejött megállapodást (aszerint az MSZP és az Együtt-PM külön listán indul, de az egyéni jelöltek közösek lesznek, közös miniszterlenök-jelölt sem volt), Fodor-plakátok jelentek meg az utcákon.

Hogy pontosan meddig jutott volna önállóan a választásokon, már nem derül ki, év elején ugyanis újraszabták a megállapodást. Közös lett a lista, Mesterházy a miniszterelnök-jelölt és bevették a DK-t. Ezután - a hivatalos verzió szerint Gyurcsány kezdeményezésére - Fodor és a liberálisok is a koalíció tagjai lettek. DK-s forrásaink a háttérbeszélgetésen sem tértek el a hivatalos állásponttól. Szerintük Gyurcsány felvetését első körben Mesterházy komoran fogadta, majd másnapra belement a szövetség kinyitásába. Más forrásunk viszont nem a DK ötleteként értékelte a történteket, hanem úgy, hogy Fodor visszakapta, amiben korábban megállapodtak. Ha ez a verzió igaz is, nem pontos: úgy tudjuk ugyanis, korábban két tuti befutó helyről volt szó, most viszont Fodoré lett a negyedik hely, két másik liberális politikus pedig az első hatvanban kapott helyet a listán, az 56. és 58. helyen. (Fodor mindenesetre többször elmondta, bízik benne, hogy mindhárman bejutnak, és lehet önálló frakciójuk az új országgyűlésben.)


Mit hozott?

Egy korábbi (tegyük hozzá, Fodort erősen kritikusan értékelő) SZDSZ-es politikus azt mondta nekünk, a Fidesz-alapító liberális pártelnöknek a Fidesz segített volna az önálló indulásban. Ezt  fideszes forrásunk és Fodor Gábor is cáfolta. Előbbi szerint bár érdeke a Fidesznek, hogy minél több rivális legyen a baloldalon, de Fodor támogatását nehéz lett volna megvalósítani, ő a „nehezen megbocsátható múlt kategória”. Más egy korábbi, a szoclib vezetésű  főváros és a Fidesz gazdasági hátországa közötti pénzmozgásokra utalva arról beszélt, hogy egyes liberális körökben nem bíznak a kormánypártban, ezért kizárt az ilyen típusú együttműködés, ami Fodor szempontjából is öngyilkos akció lett volna.

Liberális körökben terjed az is, hogy állítólag kampánypénz is szerepet játszott Fodor év eleji bevételében. Sok emberrel beszéltünk, de közülük csak ketten hallottak erről. Ezt a verziót Fodor határozottan cáfolta, már említett MSZP-s forrásunk pedig felnevetett a felvetésen, hozzátéve (szintén mosolyogva), a szocialisták annyit költenek kampányra, amennyit törvényesen lehet. Egy másik MSZP-s politikus arra a kérdésünkre, hogy kampánypénz szerepet játszhatott-e Fodor bevételében, azt mondta, ha így is lenne, ő akkor sem mondaná meg. (Ő egyébként nem érti, miért volt szükség Fodorra. Szerinte Kuncze szerepeltetése, aki egyéniben indul, elég lett volna a liberális szavazók megszólítására.)

Más Fodor illetve a Liberális Párt anyagi helyzete miatt tartja kizártnak ezt a verziót: ha Fodor pénzt hozott volna, nem vitatkoztak volna a szocialistákkal pár millión. Fodornak az összefogásnak járó közös állami kampánypénzből végül 9 millió jutott. A „plusz pénzzel érkező Fodor”-verziót tálaló informátorunk szerint viszont nincs ellentmondás, mert „más kassza”: vagyis a párt működtetésére attól még kellhet minden forint.Mások egyszerű politikai oko(ka)t látnak Fodor kooptálása mögött: sorolunk néhányat. Ha már széles az összefogás, nem hagyhatják ki a liberálisokat. Volt, aki szerint attól lehetett tartani, Fodorék az önálló indulással pár helyen elérhettek volna néhány százalékot, ezzel pedig a kormányváltók bukják a mandátumot. Egy másik forrásunk egyszerűen arra gondol, Gyurcsány bevétele miatt a szocialistáknak jól jött egy „fügefalevél”: eszerint a szélesre nyitott összefogás tompítja a Gyurcsány bevétele miatti értetlenkedést, netán viszolygást.


Hívószó a liberális szavazónak?

Bár Fodor Gábor pártja támogatottságát bizonygatva többször hivatkozott a fóti időközi választáson elért 13 százalékukra, ez valójában kevesebb, mint 600 szavazatot jelentett. Fodor 2013 tavaszán megalakított pártját nem is nagyon mérték, a Századvég hozta ki őket két százalékra decemberben (az LMP-t is ennyire), a Nézőpont ugyanabban a hónapban Fodort hozta ki a legnépszerűbb ellenzéki politikusnak. (A milliárdos kormányzati megrendelésekkel bíró Nézőpontnak ez a hirtelen mérése enyhén szólva nem gyengíti a Fodor útját egyengető fideszes kezekről szóló teóriát.)

Bár Fodor önálló bevételénél szerepet játszott a liberális szavazók megszólítása, egyik forrásunk szkeptikus: „nincsenek olyan liberális szavazók, akik Fodor mögé állnának. Sokan csalódtak benne.” Szerinte Fodorék el sem tudtak volna indulni a választáson, ha nem állnak be a szövetségbe. Kiemelte a Fodort övező nagy médiafigyelmet is.

Egy másik volt SZDSZ-es politikus, aki egyébként örül Fodor visszatérésének, nem tudta megmondani, hogy Fodor milyen hívószó lehet a liberálisok szavazók számára, de szerinte ő az egyetlen, akinek még van tartaléka, és nem járatódott le. Fodort szerinte a középgeneráció támogathatja, viszont az szerinte mindenkinek elfogadható, hogy „itt vagyunk mindannyian Orbánnal szemben”. Azt azért ő is elismerte, kívülről nehezen érthető, hogyan lett Fodor a negyedik a listán, így az összeesküvés-elméletek keresését logikusnak tartja - bár ő cáfolta mindet. Az MSZP elnöke, Mesterházy Attila kérdésünkre, hogy idén év elején miért vették be Fodort, azt mondta, azokat vonták be a tárgyalásba, akikkel korábban is egyeztettek, és addigra már bejelentették, hogy minden választókerületben elindulnak. Akikkel meg tudtak állapodni, azzal megkötötték a szövetséget.


-


Felbukkan Simicska

Politikust, pártot nehéz gazdasági hátország nélkül elképzelni. Mi is kerestük a Fodor mögött álló pénzembert. Beszélgetéseink során több nevet hallottunk: legtöbb informátorunk Mesterházy Ernő, mások Törő Csaba nevét említették. (Előbbi büntetőeljárás alatt álló volt fővárosi, városházi “erős ember”, utóbbi vállalkozó, a Geohidroterv társtulajdonosa.) Mások állították nekünk, hogy nem állnak támogatók a liberális párt mögött. Fodor Gábor a VS-nek azt mondta, „jó lenne, ha lennének komoly finanszírozók, de nincsenek, a tagok és szimpatizánsok adják össze a működéshez szükséges pénzt”. (Ő is megerősítette,hogy az állami kampánytámogatásból a pártnak 9 millió forint jutott.)

Több forrásunk - és maga Törő Csaba - szerint Törővel már semmilyen kapcsolata nincs Fodornak. Fodor Gábor azt mondta, környezetvédelmi miniszterként Törő a tanácsadója volt, de azóta útjaik elváltak, és Mesterházy Ernőnek sincs szerepe a liberális párt körül.  (Egyesek azt állították, Mesterházy az operatív munkában vesz részt. Ezt a Mesterházyt és Fodort is jól ismerő forrásunk azért tartotta kizártnak, mert Mesterházy Ernő szerinte operatív munkára alkalmatlan, ráadásul ideje nagyobb részét nem is tölti Magyarországon.)

Többen állították, hogy Fodor az elmúlt időszakban nehéz anyagi helyzetbe került, Orbántól kért segítséget, s ennek lett eredménye a Törő résztulajdonában lévő Geohidroterv és a Simicska Lajos tulajdonában lévő Közgép közös, 5 milliárdos közbeszerzéses megrendelése, a 2011-ben elnyert Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program.

Törő Csaba a VS.hu megkeresésére azt mondta, bár korábban (még SZDSZ elnökként) támogatta Fodor Gábort, most sem őt, sem a pártját nem segíti anyagilag, a liberálisokhoz semmi köze nincs. Továbbra is nagyon jó barátok Fodorral, de már nem akar politikával foglalkozni. Megerősítette viszont azt a korábbi HVG információt, hogy Fodor Gábor korábban egyik cégének tanácsokat adott - de az üzletember szerint ennek már vége. Hozzátette: amennyiben mégis támogatja a pártot vagy Fodor Gábort, azt - csakúgy, mint a korábbiakban is - mindenképpen megosztja a sajtóval.

A Geohidroterv-Közgép együttműködésre vonatkozó kérdésünkre Törő Csaba azt állította, hogy ez nem intenzívebb a sok más céggel folytatottnál. Miután a cég a környezetvédelem speciális területén tevékenykedik - hulladéklerakók építése, kármentesítés, rekultiváció -, így a romániai tevékenysége mellett Magyarországon, csak az európai uniós támogatásokon alapuló megrendelésekből tud dolgozni. 25-30 ezzel foglalkozó cég van az országban a környezetvédelem területén, amelyek a pályázatokon különböző módokon, konzorciumokban összeállnak - mondta lapunknak Törő. A cég szakmai alapon keres szövetségeseket, néha nyernek, néha nem, ebből éves szinten 2-5 milliárdos árbevétel jön össze.

A Közbeszerzési Értesítő a Geohidrotervre több mint 200 találatot ad ki. A cég - konzorcium tagjaként - a Közgéppel 2007 óta csaknem 20 projektben vett részt. Ennek kevesebb mint fele esett erre a kormányzati ciklusra.


Fodor Gábor

-


A Fodor mögött emlegetett másik szereplő, Mesterházy Ernő Demszky Gábor főpolgármester főtanácsadója volt, és Demszky szerint fontos szerepe volt az MDF-SZDSZ 2010-es választási együttműködésének előkészítésében. Egy forrásunk szerint Mesterházy innentől számított politikai ellenfélnek, később „el is vitték”. (A jelenleg producerként dolgozó Mesterházy Ernő a Hagyó-ügy másodrendű vádlottja. A rendőrség szerint a BKV igazgatósági tagjaként szükségtelen szerződések megkötésére vette rá a cég vezetőit. Mesterházy tagadta bűnösségét, a pert koncepciósnak tartja.)

Az elmúlt években a sajtóban többször előkerült, hogy Mesterházy Ernőnek igen széles körű politikai kapcsolatai vannak, így jó viszonyt ápol Simicska Lajossal is. Ezt több volt SZDSZ-es politikus is megerősítette lapunknak. Erre Mesterházy korábban azt mondta, „neki is Szigligeten van nyaralója, és mint sok más ott üdülővel, előfordul, hogy véletlenül összefutunk”. (Mesterházy Ernőt is szerettük volna megkérdezni, de külföldön van, egyelőre nem értük el.)

Az egyik, őt jól ismerő forrásunk szerint Mesterházy csak barátként van jelen Fodor környezetében, az országos politizálás nem érdekli. Szerinte „Budapestre gyúr mindenki”, és elképzelhető, hogy Mesterházy Ernő ott szívesen szerepet vállalna a háttérben, de - több más megszólalónk mellett - még korainak tartotta erről beszélni.

Ezt erősítik más oldalról más forrásaink. Bár az önkormányzati választásról még nem kezdtek el egyeztetni a szövetséges pártok, egyik forrásunk úgy tudja, hogy a  liberális párt valódi célja nem is a parlamentbe jutás volt, hanem az, hogy a párt - és a mögötte állók - jó tárgyalási pozícióba kerüljenek a fővárosi posztokról szóló tárgyaláson.

Kérdés persze, hogy a vasárnapi választások után a baloldal milyen reményekkel kezdhet majd el tárgyalni a fővárosról.


A cikk elkészítésében közreműködött: Horváth Nándor, Pápai Csaba, Várkonyi Gyula.