Ki áll az alaptörvény felett? Vajna jogerősen pert vesztett

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, producer és nagyvállalkozó négy pontban kért helyreigazítást a Heti Válasz cikkei miatt. Mind a négy pontban elutasították.


A Heti Válasz 2015 nyarán írt cikkeket Andy Vajna színe…, illetve …és fonákja címmel a producer szakmai és üzletemberi énjéről. A kormánybiztos perelt, majd első fokon vesztett, és mivel nem fellebbezett, az ítélet jogerőre emelkedett – adta hírül a hetilap, amely felidézi, a cikkek mely részeit kifogásolta és akarta – hiábavalóan – helyreigazíttatni Vajna.


Például azt, hogy szabadon választott szakmai testület helyett egy kaliforniai üzletember döntheti el, hogy kik és milyen filmeket készíthetnek. Meg azt, hogy az ő fölhatalmazása, illetőleg kizárólagos jogköre a magyar filmművészet támogatására fordítandó közpénzek elosztására vonatkozik.

Hiába kért helyreigazítást Schiffer András LMP-társelnök Tusnádfürdőn (!) mondott szavai miatt is, melyek szerint „Andy Vajna az alaptörvény felett áll”.

Abban sem kapott igazat a bíróságtól, amit a Heti Válasz arról írt, hogy gyakorlatilag ingyen juthat fővárosi körzeti rádiós frekvenciákhoz.

És a bírósági döntés nyomán jogerősen sem kifogásolható az, amit a Heti Válasz arról írt, hogy Andy Vajna legalább fél tucat II. és V. kerületi luxusingatlan fölött rendelkezik.