Kezdődik a balatonfenyvesi kikötő kotrása: a barnás víz nem gond

Fotó: MTI/MTVA / Turcsi G·bor / MTI/MTVA / Turcsi G·bor

-

A belügyminiszter szerint még ebben a hónapban elindulnak a munkálatok, hiába a helyiek és a zöldek tiltakozása. Az LMP kérdésére adott válaszában Pintér Sándor azt sem találta aggályosnak, hogy az érintett területen a Rigó-árokból barnás színű víz folyik a Balatonba.


Az LMP képviselője, Sallai R. Benedek azt tudakolta, hogy kellően átgondolt-e a balatonfenyvesi kikötőberuházás. Az írásbeli kérdésre adott válaszában a belügyminiszter arra emlékeztetett, hogy a település saját szabályozási terve is kikötőként határozza meg az érintett partszakaszt, és a környezetvédelmi hatóság tavaly novemberben meg is adta erre az engedélyt.


A kikötőt már évek óta tervezi a befektetői csoport, amely egy szállodát is megálmodott a partra, és mindehhez 400 millió forint uniós támogatást is elnyert. Az Előny Kft. két tulajdonosa, Deák Gábor és Kecskés Egon alapvetően egészségügyi vállalkozásokban vesz részt. Maga az Előny Kft. is az ÁNTSZ egy laboratóriumából alakult át az idők során. Deák Gábor 2007 és 2009 között vezető tisztségviselő volt a Hospinvest Zrt.-ben is, amely több más intézmény mellett abban az időszakban vette át az egri Markóth Ferenc Kórház üzemeltetését. Időközben azonban a Hospinvest eladósodott, 2010 elején már több mint 3 milliárd forintra rúgott a tartozása, így felszámolási eljárás alá került.

A mostani, balatonfenyvesi beruházás körülbelül 2 milliárd forintba kerül, ebben benne van egy 300-350 férőhelyes kikötő, egy 20 szobás szálloda és egy 1000 négyzetméteres fedett játszótér is – ahogy erről a We Love Balaton is beszámolt.

A balatonfenyvesiek egy csoportja folyamatosan tiltakozik az építkezés ellen, mert szerintük a strandot teljesen tönkreteszik a kotrással,


a szörf és kite-paradicsomként ismert hely mostantól elláposodó pocsolya lesz, aminek a következménye a vendéglátó egységek tönkremenetele és az ingatlanok elértéktelenedése.

A miniszter azonban ezt másképp látja. Mint írta, a vizsgálatok szerint „jelentős káros feliszapolódás nem várható a kikötő környezetében”. Megjegyezte, hogy mivel az iszaposodás megakadályozása, illetve a felhalmozódott iszap rendszeres eltávolítása a kikötő használatát segíti elő, ezért a kotrás a létesítményt használók és a kikötő üzemeltetőjének alapvető érdeke.


A kikötő medencéjének kotrási munkái ebben a hónapban kezdődhetnek meg. Az iszapot a fenyvesi berek területén, a hulladéklerakón helyezik el. A miniszter szerint a Rigó-árokból befolyó barna színezetű, úgynevezett berekvíz kémiai összetétele nem jelent veszélyt a tó vízminőségére. „Nincs káros hatással a strand vizére, és a különböző célú felhasználásokat – így a csónakkikötő forgalmát – sem korlátozza” – közölte Pintér Sándor.