Kevesebb menekült érkezett Németországba

Fotó: POOL / YANNIS KOLESIDIS

-

A legtöbb kérelmet szírek, irakiak, afgánok adták be.


Mintegy hatodával csökkent a Németországban beadott menedékkérelmek száma 2018 első felében az előző év azonos időszakához képest – közölte a belügyminisztérium. Idén június végéig 93 316 menedékkérelmet adtak be, ami 16,4 százalékkal kevesebb, mint 2017 első felében. Júniusban 13 254 kérelmet adtak be, ami 6,1 százalékos emelkedés májushoz képest, de 13,2 százalékos csökkenés 2017 júniusához mérten.

Horst Seehofer belügyminiszter a júniusi emelkedést emelte ki, s azt mondta, továbbra is nagyon sokan érkeznek Németországba oltalmat kérni. "Ez azt valószínűsíti, hogy az érkezők száma el fogja érni, vagy akár meg is haladhatja a koalíciós szerződésben lefektetett 180-220 ezer fős tartományt" – mondta.

A legtöbb menedékkérelmet szíriaiak adták be Németországban, őket az irakiak és az afgánok követik. Az első tízben szerepel még Nigéria, Irán, Törökország, Eritrea, Szomália, Georgia és Oroszország.

A menekültügyi hivatal 2018 első hat hónapjában 125 190 menedékkérő ügyében hozott határozatot. 36,1 százalék (45 198 ember) beadványát elutasították, az eljárások pedig 32,2 százalék esetében más okból szűntek meg, például visszavonták a kérelmet, vagy a kérelmező elhagyta az országot. A fennmaradó kérelmek esetében a menedékkérők valamilyen formában oltalmat kaptak Németországban.