Kevesebb katona lesz az utcákon Belgiumban

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

Csökkentették a terrorfenyegetettség szintjét.


A belga kormány csökkenti az utcákon járőröző katonák számát. Július elejétől már csak 550-en lesznek a belga nagyvárosokban – írta a La Libre Belgique. A Jan Jambon belügy- és Steven Vandeput védelmi miniszter javaslatára elfogadott határozat lehetővé teszi, hogy a hadsereg folytassa felkészülését a rendkívüli eseményekkor szükséges beavatkozásra. A katonaság komoly tartalékkapacitást is állomásoztat, amely szükség esetén a rendőrséggel együtt azonnal bevethető.

Belgium a 2015 novemberi, párizsi merényletek után hármas terrorkészültségi fokozatot rendelt el, a 2016 márciusi brüsszeli támadásokat után pedig a legmagasabb, négyes fokozatúra emelték. Brüsszel ekkor rendelte el 1800 katona állandó utcai járőrözését is.

A terrorfenyegetettségi szintet azóta kétszer is visszaminősítettek, és a járőröző katonák számát is mérsékelték.

A terrorfenyegetéseket elemző belga központ, az OCAM annak ellenére nem emeli a terrorkészültség szintjét, hogy a 33 éves elítélt, Benjamin Hermann kétnapos eltávozása alatt előbb rabtársával, majd két rendőrrel és egy civillel végzett Liege-ben. A férfi lelőtték, előtte többször is azt kiáltotta, hogy "Allahu Akbar".

A liege-i támadást az Iszlám Állam vállalta magára.