Kétharmados Fidesz-győzelmet jelez a Medián

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A Fidesz-táborban jobban nőt a szavazási kedv, mint az ellenzékiben.


A Medián március második felében készült felmérése szerint a kormánypárt nemhogy gyengült volna (mint azt a hódmezővásárhelyi fiaskója után sokan feltételezték), de még erősödött is: két héttel a voksolás előtt a szavazókorú népesség 41 százalékát, a választani tudó szavazók 53 százalékát tudhatja maga mögött – írja a HVG.

Az ellenzék hódmezővásárhelyi győzelme a polgármester-választáson hatalmas mozgósítóerőnek látszik, hiszen pár hét alatt 60-ról 66 százalékra nőtt azok aránya, akik azt ígérik, hogy elmennek voksolni – mondta a Klubrádióban Hann Endre, a Medián vezetője. Csakhogy úgy tűnik, a falvakban erősebb volt a mozgósító hatás, ez pedig a Fidesz-KDNP-nek kedvez.


A vidék hozhatja a kétharmadot a kormánypártnak


Hann azonban arra is figyelmeztetett, hogy nagyon sok a bizonytalansági tényező. Az ellenzéki pártok már a felmérés óta is visszaléptették jelöltjeiket az esélyesnek vélt jelölt javára néhány körzetben, ha ez folytatódik, az változtathat az eredményen.

Egy másik zavarótényező a rejtőzködő választók nagy száma. Ha csak a „nyers” adatokat vennénk figyelembe, még nagyobb lenne a kormánypárt fölénye, ám a Medián kutatói az elemzésben a kérdőíves interjútól elzárkózó választópolgárok szándékait is figyelembe vették.A Medián kérdezőbiztosai az elzárkózókat is megpróbálták – a kertkapuban vagy a félig nyitott lakásajtón át – szóra bírni, és több mint a fele mondott is valamit. Az biztos, hogy ebben a körben az átlagosnál kisebb a politikai érdeklődés és a részvételi hajlandóság, de azok, akik elárulták a szavazási szándékukat, az átlagosnál kisebb arányban támogatták a Fideszt, és nagyobb arányban az ellenzéket. Ezzel együtt is elég nagy az a „feketedoboz”, amelyben azok vannak, akikről semmit sem sikerült megtudni, és könnyen lehet, hogy az ő voksaik némi többletszavazatot hozhatnak az ellenzéknek, beleértve a Jobbikot is.A valós részvételi arányon túl számos más kérdés is nyitva áll. A Jobbik parlamentbe jutása biztosra vehető, ám a támogatottsága január óta némileg csökkenő tendenciát mutat, és az eredménye akár el is maradhat a 2014-estől. Az MSZP–Párbeszéd szövetség bejutása is viszonylag biztosnak tűnik, bár a közös lista miatt a 10 százalékos küszöböt kell átugrania.

Az LMP a „rejtőzködők” köréből is számíthat szavazatokra – az ismeretlen pártpreferenciájú „biztos” szavazók közül minden ötödik adná a voksát közepesnél nagyobb valószínűséggel a zöldpártra. A Medián a DK bejutását is valószínűsíti, bár Gyurcsány Ferenc pártja a kampányban nem tudta erősíteni a pozícióját.