Kétharmad híján visszalépésre kényszerült a Fidesz-KDNP

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Az Országgyűlés elhalasztotta a nemzeti parkok földjeiről is szóló javaslat zárószavazását, mert a minősített többséget igénylő passzusok nem mentek át. Például azért sem, mert maga az előterjesztő miniszter, Fazekas Sándor sem szavazta meg azokat.


A földművelésügyi miniszter törvényjavaslata alapján a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) tulajdonába kerülne az összes állami tulajdonú föld, függetlenül attól, hogy védett természeti területnek minősül-e.

Az ominózus határozathozatalnál 125-en szavaztak igennel, 71-en nemmel. Utóbbiak között volt – a parlamenti honlap adatai szerint – négy fideszes képviselő: Bencsik János, továbbá az előterjesztő Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valamint Hende Csaba honvédelmi és Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető. Közülük később ketten is azt jelezték az ülésvezetésnek, hogy ők igennel szavaztak. Latorcai János levezető elnök azonban arról tájékoztatott, hogy az ő voksaikkal sem lett volna meg a szükséges kétharmados többség, 131 voks.

A parlament ezt követően rövid tárgyalási szünetet tartott, majd az előterjesztő kérésére úgy határoztak a képviselők, hogy elhalasztják a zárószavazást.


A javaslat ellen korábban civil szervezetek sokasága emelt szót, kifogásokat fogalmazott meg Szabó Marcel ombudsmanhelyettes. A kérdés a Fideszt is megosztotta, például a Kövér László házelnök vezette Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács szakmai egyeztető munkabizottsága két hete kezdeményezte, vonják vissza a természetvédelmi oltalom alatt álló területekre vonatkozó passzusokat.


A javaslat utolsó vitája már előrevetítette, mi fog történni

Győrffy Balázs (Fidesz) azt hangsúlyozta, nem okoz problémákat az, hogy egy feladat ellátása egyik államtitkárságról a másikra kerül, és nem a környezetrombolás a cél, hanem az összehangolt állami vagyonpolitika folytatása.

Harangozó Gábor István (MSZP) azt hangoztatta, hogy a Fidesz továbbra is ragaszkodik a korábban jól működő földosztási rendszerhez, de a kiosztható föld elfogyott, ezért most a nemzeti parkokat áldozzák fel. Feltette a kérdést, hogyan lehetnek egységes szakmai érvek, amikor más követelmények vannak egy gazdasági hasznosításánál, mint egy természetvédelmi parknál. Álláspontja szerint a törvényjavaslat alkotmányellenes is, mert olyan védelemben lesz visszalépés, amely alkotmányos tilalom alatt áll.

Magyar Zoltán (Jobbik) közölte, nagyon határozott nemet mondanak a javaslatra, mert az nem áll másból, mint abból, hogy a kormány a nemzeti parkok földjeit könnyebben tudja átjátszani saját köreinek.

Sallai R. Benedek (LMP) azt mondta, nem gondolta volna, hogy egy magát nemzetinek nevező kormány így bánik az egyik nemzeti örökséggel, a földdel. Hozzátette: a fenntartható fejlődés bizottsága és az Országos Környezetvédelmi Tanács is ellenezte az ilyen irányú módosítást.

Győrffy Balázs ezekre a felvetésekre azt mondta, ha a földek egyszerűbb átjátszása lenne a cél, erre a törvényre nem lenne szükség. Megjegyezte: ez senkinek nem fordult meg a fejében. Tuzson Bence (Fidesz) közölte, hogy a környezetvédelmi törvényeket a vagyonkezelő személyétől függetlenül be kell tartani. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára közölte: a Nemzeti Földalapnál sokkal több természetileg védett terület van, mint a nemzeti parkoknál, és ezt azért nem támadták eddig az ellenzéki képviselők, mert tudják, hogy a természetvédelmi törvény határozza meg, hogyan kell ezeket a területeket kezelni.