Kétféle kerítés épül, de gyorsan

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Nem lehet hónapokat várni, nagyon nagy a nyomás - mondta Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter.


A kormány azzal számol, 200-300 ezer illegális bevándorló érkezhet az országba idén - mondta Lázár János. Magyarország az egyik legveszélyeztetettebb ország lett. Mihamarabb felállítják a kerítést (ideiglenes biztonsági határzárt). Kétfélét építenek: ahol könnyen átjárható a határ, jön az oszlopos, horgonyzott kerítés, a föld alatt 1,5, a föld felett 3 méterrel. Ez lesz a NATO-pengés kerítés.

A másik egy egyszerűbb, pengés dróthenger lesz, ott, ahol amúgy sem nagyon lehet átjárni a természeti körülmények miatt. Az eredeti határidő november 30. volt, Lázár János az új céldátumot nem közölte. Több szakaszon kezdik el egyszerre építeni a kerítést, a Délmagyar című lap szerint augusztus 3-án kezdik felhúzni a kerítést a magyar-szerb határon.

A kerítés építéséhez 980 ezer négyzetmétert vesznek igénybe, ez magántulajdonban van. A tulajdonosokat kártalanítják és használati díjat is fizetnek. 160-170 forint/ négyzetméter az ajánlat, ezt bíróságon meg lehet támadni, de ettől nem lassul az építkezés.

A határzár mellett táblák lesznek, hogy hol lehet legálisan belépni az országba. Arról is tájékoztatják a belépni szándékozókat, hogy az illegális határátlépés bűncselekmény. Legalábbis az lesz, amint az Országgyűlés - a kormány szándékai szerint - ősszel módosítja a Büntető törvénykönyvet. Továbbra sem tudni, hány év börtön járhat az illegális határátlépésért.

A kormány egyébként azzal számol, a kerítés miatt az embercsempészek más útvonalat választanak, így a menekültek száma drasztikusan visszaesik.

Arra a felvetésre, hogy jogvédők szerint a kerítés nem ér semmit (mert a kerítés széléhez érve már Magyarországon lesz a menekült, így ugyanúgy kérhet menedékjogot), Lázár János azt mondta: pont azért épül a kerítés, hogy ne engedjenek be senkit.