Két órányi tűzharc a szomáliai belügyminisztériumnál

Fotó: MTI/AP / Farah Abdi Varszame

-

A terroristák támadása egy öngyilkos merénylettel kezdődött. A halálos áldozatok száma még nőhet.


Legalább kilenc ember halt meg a szomáliai belügyminisztérium elleni támadásban Mogadishuban. Két órányi tűzpárbajban mind a három terroristát megölték. A terrortámadást az al-Shabaab vállalta.

A szombat reggel lövöldözés miatt sok dolgozó bennrekedt az elnöki palota és a parlament közelében lévő minisztériumi épületben. Szemtanúk szerint egyesek akkor sérültek vagy haltak meg, amikor a támadók elől menekülve kiugrottak az ablakon vagy az épület falán leereszkedve próbáltak menekülni.

A rendőrség szerint a tűzharcban legalább tízen megsebesültek, és a halálos áldozatok száma még emelkedhet.

A támadás azzal kezdődött, hogy egy öngyilkos merénylő berobbantotta az intézmény bejáratát a járművébe rejtett pokolgéppel.

Szomáliát Mohamed Siad Barré diktatúrájának megdöntése, 1991 óta polgárháború sújtja, és gyakorlatilag nincs működő államhatalom. A nemzetközi erők által védelmezett ingatag kormány mindennapos harcot vív az iszlamista lázadókkal, például az al-Kaida ágának tartott al-Shabaabbal.

A terrorcsoport fegyveresei az utóbbi időben ismét aktivizálódtak Mogadishuban, ahonnan 2011 nyarán az Afrikai Unió csapatai kiűzték őket. Az al-Shabaabot tartják felelősnek a tavaly októberi pokolgépes robbantásért is, amelyben több mint 500 ember vesztette életét.