Két kismama is eszméletlen állapotban volt az életveszélyes drogtól

Fotó: iStock

-

Hat fiatal lett rosszul egy különösen veszélyes pszichoaktív anyagtól Törökszentmiklóson. Zacher Gábor szerint nem ismeretlen drogról van szó, a fiatalok vélhetően két különböző szert kevertek.


Frissítés: A Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya az üggyel kapcsolatosan január 29-én elfogott és bűnügyi őrizetbe vett egy 39 éves törökszentmiklósi férfit.


Délután megírtuk, hogy több embert is súlyos állapotban vittek kórházba a mentők Törökszentmiklósról egy veszélyes pszichoaktív anyag fogyasztása miatt. Akkor részleteket még nem lehetett tudni, ám mostanra annyi kiderült, hogy másfél nap alatt hat fiatalt vittek kórházba eszméletlen állapotban. Olyan anyagot fogyasztottak, amiről korábban a megyei rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy fogyasztása rövid időn belül életveszélyes állapotot idézhet elő.


Ecseki Tímea, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet ügyeletes orvosa a Híradónak elmondta, hogy két fiatal, várandós nő is a kórházukba került, rajtuk császármetszést is végre kellett hajtani. A két nőt az intenzív osztályon ápolják. Hozzátette azt is, hogy valamilyen kristályt fogyaszthattak.


A két kismama mellett három fiatal férfit is a kórházban ápolnak, egy férfit pedig „nagyon súlyos állapotban" Budapestre szállítottak. Az újszülötteket ugyancsak a fővárosba, az 1-es számú gyermekklinikára vitték. Zacher Gábor toxikológus a híradónak azt nyilatkozta, hogy az újszülöttek is „nagyon rossz általános állapotban vannak".

Elek István, a Péterfy Sándor utcai kórház osztályvezető főorvosa is megerősítette a hírt: egy fiatal férfit kórházukba szállítottak Szolnokról, neki jelenleg „támogatják a légzését". Mivel javul az állapota, szombaton valószínűleg fel fogják ébreszteni.

Csütörtök éjjel a Hetényi kórházba egy 28 éves várandós nőt, háromnegyed óra elteltével egy fiatalembert, majd később még egy fiatal férfit szállítottak, a másik három emberért pénteken ment ki a mentő.

Az MTI meg nem erősített információi szerint a csütörtök éjjel kórházba szállított három ember valószínűleg egy családhoz tartozik.


„Iszonyú emberi felelőtlenség”

A korábbi hírekkel ellentétben, nem ismeretlen drogról van szó. Zacher Gábor elmondta, hogy a fiatalok ismert szereket, úgynevezett alfa-PVP-t, illetve pentedront fogyasztottak, amelyek két-három éve jelentek meg a piacon, nagyon "népszerűek" és sokat is foglalnak le belőlük a rendőrök. Mindkét szer - fűzte hozzá - önmagában is alkalmas arra, hogy életveszélyes állapotot okozzon, de együtt különösen. Kifejtette: a túladagolás tünetei között van a szapora szívműködés, érösszehúzódás, magas vérnyomás, a testhőmérséklet extrém emelkedése, és halmozott görcsrohamok.


„Iszonyú emberi felelőtlenségnek" tartja a két várandós nő részéről, hogy drogot használtak, és ezzel veszélyeztették a magzatok életét.

Zacher szerint lehet, hogy túl tiszta volt az a szer, amelyet a fiatalok fogyasztottak. Azt mondta: biztos, hogy valamilyen fantázianéven (a kristályt és a zenét említette) vették a port a drogkereskedőtől, és nem tudták, hogy mi a hatása vagy milyen anyagok kombinációjából áll.