Két hónapon belül összeomolhat Schengen

-

Az Európai Tanács elnöke borúsan látja a jövőt.


Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk szerint az uniónak két hónapja van a migrációs válság megoldására, különben a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet összeomolhat. Tusk erről az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén beszélt.

Az egyik közösségi oldalon kiállt a külső határok védelme mellett, szerinte ez a hatékony migrációs politika előfeltétele, anélkül a schengeni övezet felbomlásánál súlyosabb következményekkel is számolni kell.

Tusk szerint a márciusi uniós csúcs az utolsó pillanat annak felmérésére, hogy működőképes-e az unió migrációs stratégiája. Tusk azt mondta, bár politikai területen van haladás, a megvalósításban van lemaradás: nem halad kellő ütemben a hot spotok felállítása, a biztonsági ellenőrzések végrehajtása, a menekültek áthelyezése és a visszautasított menedékkérők hazaküldése. A Törökországgal megkötött akcióterv is ígéretes, de még nem hozta meg a gyümölcsét – fogalmazott Tusk.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a vitában arról beszélt, mindent meg kell tenni a schengeni övezet megmentéséért, a nemzeti önzésen felül kell emelkedni. A politikus úgy vélte: Schengenen nem szabad változtatni, naponta másfél millió ember ingázik az országok között, nem beszélve az áruszállításról.


Ha Schengen elbukik, az sokba fog kerülni

– mondta Jean-Claude Juncker.

Brüsszelben közben az unió széteséséről beszélnek.