Két évvel a terrortámadás után újranyitott a pláza Kenyában

-

2013 szeptemberében 67 embert lőttek agyon, 30-at túszul ejtettek dzsihadista fegyveresek a Westgate bevásárlóközpontban. A nyugat-afrikai ország – kormányzója szerint – biztonságosabb, mint valaha.


Újranyitott a Westgate bevásárlóközpont a kenyai fővárosban, Nairobiban, csaknem két évvel azután, hogy az as-Sabab szomáliai dzsihadista szervezet tagjai civileket mészároltak le a plázában.

A szomáliai iszlamisták 2013. szeptember 21-én támadták meg a korábban Kenya növekvő gazdagságát jelképező bevásárlóközpontot. Hatvanhét embert agyonlőttek, mintegy harmincat túszul ejtettek, és négy napig tartották magukat elbarikádozva az épületben.

A támadás után visszaesett a turizmus. Olaj volt a tűzre, hogy nem sokkal a tragédia után olyan felvételek láttak napvilágot, amelyeken a kenyai katonák fosztogattak a plázában, miután a szélsőségeseket megölték.

Evans Kidero, Nairobi kormányzója szerint a Westgate újranyitása azt jelzi, hogy a kenyai embereket nem lehet megfélemlíteni. Hozzátette, megérti a kétkedő hangokat, de a nyugat-afrikai ország biztonságosabb, mint valaha.

Több ezer ember volt jelen a pláza megnyitásakor, a boltok és az éttermek pedig tele voltak látogatókkal. A kenyai cégek mellett a nagy nyugati márkák is jelen vannak a bevásárlóközpontban, mint a KFC vagy a Subway.

A biztonsági kockázatokra azonban az emlékeztetett, hogy fegyveres rendőrök őrködtek a bejáratoknál, belül pedig magáncégek biztonsági őrei figyelték az embereket.