Keresztény arab családokat fogadtunk be, de nem tudni, milyen alapon

-

A különleges eljárásra a magyar törvények lehetőséget adnak, de a nemzetközi menekültügyi egyezmény már kevésbé - derül ki a 444.hu írásából.


A Fidesz koalíciós partnerei, a kereszténydemokraták már tavaly ősszel beszélni kezdtek arról, hogy a világ nagyon sok részén üldözik a keresztényeket, és tenni kellene valamit az érdekükben. Idén, az év elején Szijjártó Péter külügyminiszter be is jelentette, hogy a kormány nem nézheti tétlenül a Közel-Keleten élő keresztény közösségek folyamatos támadásait, ezért 500-500 euró támogatást nyújt azoknak a kopt keresztény családoknak, amelyek több tagját barbár módon meggyilkolták Líbiában.


Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán most azt közölte, hogy Magyarország befogadott ezer iraki és egyiptomi keresztény családot. A 444. hu kérdésére válaszolva a miniszter elismerte, hogy a nyilvánosság kizárásával történt az akció, hogy az érintettek biztonságban lehessenek.

A keresztény arabok áaalmpolgárságot is kaptak, jóllehet azt nem olyan könnyű megszerezni. A kormány részéről azonban hangsúlyozták, hogy minden a jogszabályok szerint történt, mert azok felmentést adnak a szigorú követelmények alól, "ha a kérelmező honosításához Magyarországnak fontos érdeke fűződik".

Az internetes portál ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az ENSZ menekültügyi főbiztossága szóvivője az RTL Klubnak nyilatkozva azt mondta, hogy a Magyarország által is aláírt menekültügyi egyezmény nem engedi meg a mazsolázást a menekülteket között. Márpedig Balog Zoltán szavai szerint a kormány vallási alapon szelektált.