Kényszergyógykezelésre ítélték a kulcsi gyilkost

-

Első fokon felmentette a bíróság a családját kiirtó gyilkost. Kényszergyógykezelésre ítélték, az ügyészség fellebbezett.


A bíró két elmeorvosi szakvéleményre hivatkozva azt mondta, a férfi kóros elmeállapotban követte el tettét, ezért mentette fel az előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettének vádja alól H. Csanád Jutast.

A Székesfehérvári Törvényszék elrendelte a legfeljebb 20 évig tartó kényszergyógykezelését. Azért ennyit kapott, mert az elkövetés időpontjában ennyi volt a maximálisan kiszabható büntetés.

Az első két szakértői vélemény teljesen ellentmondott egymásnak, pénteken hallgatták meg a harmadikat. Az, vagyis az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek győri kirendeltsége által kiadott vélemény is azt állapította meg, hogy a vádlott nem volt olyan állapotban, hogy felismerje, mit tesz.

A bíró közölte, hogy a vádlott állapotát időnként megvizsgálják, és a szakértői vélemények alapján a bíróság eldönti, szükség van-e további gyógykezelésre. Hozzátette: a férfi húsz év után sem „automatikusan szabadul”, ha nincs javulás az állapotában, akkor a kényszergyógykezelést pszichiátriai intézetben kell folytatni.

A döntést az ügyvéd és a vádlott is tudomásul vette. Az ügyész azonban fellebbezett, és kérte a vádlott bűnösségének megállapítását. A döntés így nem jogerős. Az ügyben másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla dönt.

A vádlott előzetes letartóztatását a bíróság megszüntette és elrendelte ideiglenes gyógykezelését. Ez a végzés jogerős.


A kulcsi családirtás története

2012-ben az akkor 23 éves H. Csanád Jutas előre kitervelten négy családtagjával végzett a Fejér megyei településen. Először 34 éves bátyjával, akit miután hátulról megszúrt, még többször is megvágott. Utána megmosakodott, átöltözött, az esetet egyik családtagja sem vette észre. Másnap előbb a 87 éves nagyapjára támadt puszta kézzel és egy rugós késsel, majd 83 éves nagyanyjára egy disznóölő késsel. Mindketten életüket vesztették. Harmadnap először a nővérével akart végezni, késsel támadt rá, de a szülők megzavarták, így őket kezdte el egy bozótvágó késsel lekaszabolni. Apja meghalt, anyja és nővére túlélte a támadást. Szintén megsérült a nővér barátja is, aki a nővér hívására ment ki a házhoz (miután felhívta a rendőrséget és a mentőket), a gyilkos őt is megtámadta, de sikerült a szomszédokhoz menekülnie. H. Csanád Jutast  nem sokkal később egy közeli erdős-mocsaras területen kapták el a rendőrök.