Kémügy: a németek teljesítményére az USA is büszke lehetne

Forrás: Getty Images / Mario Tama

-

A német titkosszolgálatok rendszeresen kémkedtek szövetséges országok, valamint különböző szervezetek után az egész világon – állította szombaton a Der Spiegel német hírmagazin.


„A BND (a német hírszerző szolgálat) rendszeresen kémkedett a »barátai«, így például az Egyesült Államok, Lengyelország, Ausztria, Dánia és Horvátország belügyminisztériumai után” – írta a lap. A Der Spiegel, akárcsak más német hírközlő szervek, már hónapokkal ezelőtt feltárta, hogy a BND kémkedett szövetséges országok után az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) számára, de a saját céljaira is. A mostani leleplezések még messzebbre vezetnek, és feltárják a BND tevékenységének pontos mértékét.


A Der Spiegel szerint a német titkosszolgálatok nemcsak az EU-nál vagy az ENSZ-nél működő amerikai képviseletek után kémkedtek, hanem megfigyelték az amerikai pénzügyminisztériumot, továbbá számos németországi külföldi követséget, így az amerikai, a brit, a francia, a svéd, a portugál, a görög, a spanyol, az olasz, az osztrák, a svájci, de még a vatikáni képviseletet is. A németek nem kímélték az olyan nem kormányzati szervezeteket sem, mint az Oxfam, de a német titkosszolgálatok látókörében volt a svájci központú Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) is.

A BND-t már korábban megvádolták azzal, hogy az NSA-val együttműködésben lehallgatta a francia külügyminisztériumot, a francia elnökséget, valamint az Európai Bizottságot. Ezek a leleplezések annál is inkább zavarba ejtőek, mert annak idején Berlin élénken tiltakozott az Egyesült Államoknál, azzal vádolva az amerikaiakat, hogy kémkedtek a német kormány után. Két évvel ezelőtt, 2013 őszén azok az értesülések, hogy az amerikaiak lehallgatták Angela Merkel kancellár telefonját, komoly feszültséget szítottak Washington és Berlin között. Akkor Merkel kijelentette: „barátok között egyáltalán nem megengedhető a kémkedés”.

A német titkosszolgálatok a kancellária felügyelete alá tartoznak, és ez különösen kényelmetlen helyzetbe hozza Berlint. A kormány október végén tett ígéretet arra, hogy megerősített felügyelet alá helyezi a titkosszolgálatokat, továbbá a BND és az NSA együttműködését.