Kemény pénzeket kérnek az embercsempészek Calais-ban

Fotó: MTI/EPA / YOAN VALAT

-

Mióta bevezették a szigorított ellenőrzést, kétszer annyi pénzt kérnek Calais-ban az embercsempészek a bevándorlóktól – mesélte egy szociális munkás a Sky Newsnak. A tarifa, amennyiért segítenek valakinek Angliába jutni, meghaladhatja az 1000 eurót.


Az elmúlt napokban meredeken emelkedtek az embercsempészek tarifái. Két hónappal ezelőtt még 500 eurót kellett fizetnie egy bevándorlónak, ez felment 800-1100 euróra – mesélték a szociális munkások.

Calais mellett jelenleg is folyik a kerítés megerősítése, továbbá nyomkereső kutyákat és biztonsági őröket vetnek be, hogy megfékezzék a Franciaországból Angliába igyekvő menekültáradatot. A szociális munkások szerint Calais robbanásra kész kuktafőzőre hasonlít, ahol a kerítéssel lezárják a fedőt.

A brit kormány új menekültügyi szabályokat is bevezet, amelyektől azt remélik, hogy segítenek távol tartani a bevándorlókat Angliától. Ezek között szerepel többek közt, hogy bírósági eljárás nélkül is ki lehet tenni a bérelt lakásokból azokat, akiknek nincs érvényes vízumuk, illetve akár börtön is fenyegeti azokat az ingatlantulajdonosokat és -közvetítőket, akik nem ellenőrzik, hogy bérlőjük jogosan tartózkodik-e az Egyesült Királyságban.