Kémeket felügyelők jártak Magyarországon

Fotó: AFP / MOLLY RILEY

-

Magyarországon járt az USA hírszerzését felügyelő kongresszusi bizottság képviselőinek küldöttsége.


Budapestre látogatott a napokban az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa állandó választott hírszerzési bizottságának küldöttsége – tudta meg a Magyar Idők. A House Permanent Select Committee on Intelligence (HPSCI) olyan szervezet, amely az amerikai hírszerző közösség tizenhét tagjának törvényességi felügyeletét látja el a szenátus hírszerzési bizottságával együtt.

A látogatás érdekessége, hogy információink szerint a hazánkba érkező delegáció tagjai a republikánusokhoz köthetők, vagyis Donald Trump embereinek tekinthetők. A HPSCI az amerikai kongresszusban a képviselőházhoz tartozik, és összesen 22 tagja van, ebből 13 republikánus, 9 demokrata. A küldöttség vezetője a bizottság elnöke, Devin Nunes kaliforniai republikánus képviselő volt.

A HPSCI közép-európai körútjának részeként érkezett hazánkba, de a magyarországi látogatás részleteiről, az itt folytatott tárgyalásokról az illetékesek nem adtak információt. Devin Nunes számára azért fontos ez a körút, mert szigorúbb intézkedéseket szeretne elérni – az Iszlám Állam térnyerésének és Irán nukleáris programjának megakadályozása mellett – a kelet-európai országoknak az orosz fenyegetés elleni megerősítése terén.

Az USA kongresszusának hírszerzési bizottsága együttműködik a fegyveres erők bizottságával és védelmi bizottságával is. Egyes szakkérdésekben segítségét kérheti az amerikai hadsereg szakértőinek, vezetőinek, meghallgatásokat, tárgyalásokat kezdeményezhet, jelentéseket készíthet. A testület négy albizottsággal rendelkezik: van, amelyik a védelmi hírszerzést felügyeli, van, amelyik az új fenyegetésekkel foglalkozik, egy a Központi Hírszerző Ügynökségért (CIA), egy pedig a Nemzetbiztonsági Ügynökségért (NSA) felel. A testület most a kelet-európai NATO-tagállamokról és a Balti-térségről készíthet jelentést.