Kelet-Jeruzsálemet is fővárosnak tekintik az iszlám államok

Fotó: MTI/AP / K.M. Chaudary

-

A palesztinok nem engedik meg, hogy az USA részt vegyen a békefolyamatban.


Kelet-Jeruzsálemet nyilvánították Palesztina fővárosává az iszlám országok vezetői. Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) egy héttel azután tartott rendkívüli tanácskozást, hogy Donald Trump Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet. Trump döntése a legtöbb muzulmán országban bírálták, Törökország pedig, az OIC soros elnökeként rendkívüli tanácskozást hívott össze.

A szervezet zárónyilatkozatában arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy "a megszállás alatt álló" Kelet-Jeruzsálemet ismerje el Palesztina fővárosaként és az egyes országok költöztessék oda helyi külképviseletüket. Palesztina közigazgatási központja jelenleg a ciszjordániai Rámalláh.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke azt mondta: Trump döntése után Washington elvesztette közvetítő szerepét az izraeli-palesztin békefolyamatban. Az OIC a közös nyilatkozatban arra szólította fel az USA-t, hogy álljon el az izraeli-palesztin békefolyamatban betöltött szerepétől. "Amennyiben Washington nem lép vissza múlt heti döntésétől, minden következményért ő lesz a felelős" – áll a zárónyilatkozatban.

Abbász szerint a palesztinok a jövőben már nem engedik meg az USA-nak, hogy részt vegyen a békefolyamatban. Szerinte addig nem lesz stabilitás a térségben, amíg Kelet-Jeruzsálem nem Palesztina fővárosa.

Trump szinte odaajándékozza Jeruzsálemet Izraelnek és "úgy viselkedik, mintha a világon egyedül ő döntene" ebben az ügyben. Trump lépése "túlmegy minden határon" – mondta Abbász. "Jeruzsálem, ahogy a múltban volt, úgy a jövőben is mindig Palesztina fővárosa lesz." Szerinte az amerikai lépés veszélye, hogy szélsőséges csoportok a politikai konfliktust vallási alapúvá alakítják át.

II. Abdalláh jordániai király szerint Jeruzsálem muzulmán és keresztény identitásának megváltoztatása a terrorizmust és a radikalizmust segíti elő. A zsidók és a palesztinok közötti béke elérésére a kétállami megoldás az egyetlen választási lehetőség. A király felszólította a muzulmán országokat, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket és álljanak ki Jeruzsálemért.

Haszan Róháni iráni elnök a Twitteren azt írta: Trump döntése azt mutatja, hogy Washington nem tartja tiszteletben a palesztin nemzet legitim jogait és csak a cionista érdekek védelmére törekszik. Róháni szerint a cionisták idegenek a Közel-Keleten, de a múlt század elejétől betolakodtak a régióba és "elvetették ott a terrorizmus, valamint az erőszak magvait". Az iráni elnök szerint országa előfeltétel nélkül kész együttműködni minden muzulmán országgal Jeruzsálem megvédéséért.

A zárónyilatkozatban a szervezet tagországai megerősítették, hogy a heti amerikai lépést. Trump döntése támadás a palesztin nép jogai ellen – írták. Abban az esetben, ha az ENSZ Közgyűlése nem lép az ügyben, "a súlyos jogsértést" az OIC országai készek a közgyűlés elé terjeszteni. Az ENSZ-nek felelősséget kell vállalnia – áll a zárónyilatkozatban. Abbász bejelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul.

Recep Tayyip Erdogan elnök felszólalásában Izraelre utalva azt mondta: Jeruzsálem sorsa nem bízható "egy olyan országra, amely vérrel táplálkozik". Jeruzsálem nemcsak a muzulmánok, hanem az egész emberiség közös öröksége, aminek szerinte egyik bizonyítéka, hogy Nicolás Maduro venezuelai vezető, az el nem kötelezett országok mozgalmának (NAM) elnöke is csatlakozott OIC csúcstalálkozójához.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter azt mondta: "mi, akik Kelet-Jeruzsálemet Palesztina fővárosának tartjuk, arra kell buzdítsuk a világ országait, hogy ismerjék el a Palesztin Államot az 1967-es határok alapján, fővárosaként pedig Kelet-Jeruzsálemet". A muzulmán országok azért gyűltek most össze, hogy "megálljt parancsoljanak" a palesztinok üldöztetésének. Ugyanakkor "ez a harc nem térhet le a jogi útról, nem ülhet fel a provokációknak" – mondta.

Cavusoglu szerint Trump döntése "legitimálni kívánja Izrael Jeruzsálem megszállására irányuló törekvését". Az OIC számára az amerikai döntés érvénytelen.

Ankara szerint a washingtoni lépés "lángba borítja" a közel-keleti térséget, ezért a török vezetés azt szorgalmazta, hogy a muzulmán országok közös üzenetet fogalmazzanak meg. A csúcstalálkozó fókuszában a palesztinok helyzete és Jeruzsálem jogállása állt. Az 57 tagországból 48 képviseltette magát, 16 állam a legmagasabb szinten. Szaúd-Arábiából egy miniszterhelyettes, Egyiptomból és az Egyesült Arab Emírségekből pedig a külügyminiszter volt jelen a rendezvényen.