Kavanaugh a legfelsőbb bíróság tagja lett

Fotó: https://www.cadc.uscourts.gov/internet/home.nsf/Content/VL+-+Judges+-+BMK / U.S. Court of Appeals for the District of Columbia Circuit

-

A testületben konzervatív többség alakult ki.


A washingtoni szenátus a szombati végszavazáson jóváhagyta Brett Kavanaugh kinevezését az USA legfelsőbb bíróságába. A republikánus többségű szenátusban a döntés nyílt szavazáson, 50:48 arányban született meg.

Kavanaugh hosszú és heves vitákkal teli meghallgatási folyamat után lett a legfelsőbb bíróság tagja. A vitákat az váltotta ki, hogy egy kaliforniai pszichológus azt állította: 1982-ben egy diákbulin Kavanaugh szexuálisan zaklatta.

Alig másfél órával a szavazás után Kavanaugh felesküdött a legfelsőbb bíróság bírói tisztségére. Az új főbírót John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke eskette fel zárt körű ceremónia keretében. Kavanaugh kedden már részt vesz a legfelsőbb bíróságon folyamatban lévő ügyek tárgyalásán.


Biztos többség

Kavanaugh kinevezése élethosszig tart, és a kilenctagú legfelsőbb bíróságban konzervatív többség alakult ki. A testület pedig az amerikai társadalom életét hosszú távon meghatározó kérdésekben irányadó döntéseket hoz.

Az 53 éves Kavanaugh nem ingadozó, hanem következetesen konzervatív bíró. Amikor Trump júliusban, Anthony Kennedy főbíró visszavonulása után jelölte, a demokraták jó része azonnal jelezte, hogy nem ért egyet a jelölt személyével. Kennedy bíró ugyanis ingadozó volt, fontos ügyekben akár számíthattak is rá a demokraták. Kavanaugh várható döntései, eddigi munkássága alapján, szinte bizonyosan konzervatív szemléletet fognak tükrözni.

Kavanaugh fiatal jogászként részt vett Kenneth Starr különbizottságának munkájában, és 1998-ban, Bill Clinton elnök alkotmányos eltávolításának lehetőségeit vizsgálta.

Bernie Sanders vermonti szenátor a nyáron azt mondta: a demokraták mindent elkövetnek annak érdekében, hogy megakadályozzák Kavanaugh kinevezését. Cory Booker demokrata szenátor pedig a szexuális zaklatásról szóló vádaskodás közepette leszögezte: mindegy, hogy Kavanaugh bűnös-e vagy sem, Trumpnak új bírát kell jelölnie a legfelsőbb bíróságba.

A CNN elemzője szerint a republikánusok taktikusan politizáltak. Julian Zelizer történész szerint túljártak a demokraták eszén például azzal, hogy azonnal hozzájárultak az FBI vizsgálathoz. Annak eredménye csakis kedvező kimenetelű lehetett, hiszen már nyolcszor átvilágították a főbírójelöltet.

Kavanaugh kinevezését az USA-ban Trump vitathatatlan győzelmeként értékelik. Ez már önmagában is befolyásolhatja a novemberi félidős választások eredményeit, és a felmérések szerint a meghallgatás hangneme, a jelölt elleni támadások és lejáratási kísérletek, a személyét övező viták felszították a republikánusok szavazókedvét.

Csütörtökön este az elnök a minnesotai Rochesterben vett részt kampányrendezvényen. Az érdeklődők végeláthatatlan sorokban érkeztek, és amikor Trump arról beszélt, hogy a demokraták "harag diktálta ellenállása visszaüt majd, ráadásul korábban soha nem látott mértékben", a közönség szűnni nem akaró tapsa szakította félbe. A CBS-nek az egyik résztvevő azt mondta: "nagyon nagy lesz a részvétel a választásokon, éppen amiatt, amit most a demokraták csinálnak".