Katonákat küldene az orosz határra a NATO

Fotó: Getty Images/iStockphoto / selensergen / Getty Images/iStockphoto / selensergen

-

A német Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung információi szerint öt NATO-támaszpontot akarnak létrehozni az egykori szovjet tagállamok területén. A balti államokban, Lengyelországban és Romániában jönnének létre ezek a támaszpontok. A Spiegel német lap vasárnap megjelent cikke is ezt az értesülést támasztja alá.


A NATO az ukrajnai válságban követett orosz politika miatt öt állandó támaszpontot épít ki Kelet-Európában, és létrehoz egy négyezer fős gyors reagálású alakulatot. A döntést erről a jövő heti csúcstalálkozón hozhatják meg a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap értesülése szerint. A 28 NATO-tagállam nagyköveti szinten már megállapodott arról, hogyan reagáljanak arra, hogy Oroszország – a műholdas felderítés adatai szerint – harcoló csapatokat küldött Kelet-Ukrajnába, a szakadárok megsegítésére. A reakciókról a jövő heti walesi csúcstalálkozón a legmagasabb szinten születhet döntés. Ezeknek a válaszlépéseknek lehet az egyik eleme a regionális felderítő, logisztikai és bevetési tervezési központként működő öt NATO-támaszpont létrehozása. A tervek szerint a központok személyzete többnemzetiségű lesz, országonként 300-600 embert helyeznének Lettországba, Észtországba, Litvániába, Romániába és Lengyelországba.  A NATO továbbá tervezi, hogy az öt tagállamban harcra képes, bevethető alakulatokat is állomásoztat majd határozatlan időre rotációs alapon, és rendszeresen nagyszabású, több ezer főt megmozgató hadgyakorlatokat tartanának. Ahogy a Spiegel írja, mindez a lengyelek, a balti államok és Kanada kezdeményezésére jönne létre, ezek az országok szeretnék, hogy megszüntessék azokat a dokumentumokat, amelyek korlátozzák a NATO jelenlétét a volt keleti blokk országaiban. Németország egyelőre ellenzi ezt, Berlin szerint minden egyes katonai lépés az oroszok felé rontja a németek pozícióját. A német szövetségi kormány egyelőre azt tervezi, hogy a szövetségi hadsereg egy századát telepíti valamelyik keleti NATO-tagállamba. Mindeközben az USA négy századot küldött Lengyelországba, hármat a balti államokba.


A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung arról is értesült, hogy egy 4000 fős, nagyon gyors reagálású alakulatot is fel akar állítani a NATO. Ennek az egységei a tagállamokban állomásoznának, és 2-7 napon belül bevethetőek lennének, az új alakulat harckészültsége így jelentősen meghaladja az úgynevezett NATO Reagáló Erő (NRF) harckészültségét. Az esetleges kelet-európai műveletek irányítására a jelenlegi német–lengyel–dán közös hadtestnek a lengyelországi Szczecinben telepített központját jelölik ki, az ott dolgozók létszámának növelésével egy 60 ezer NATO-katonát megmozgató művelet irányítására alkalmas központot alakítanak ki.