Katona nem lehetett, dzsihadistának állt az egyik párizsi merénylő

-

Korábban a hadseregbe és a rendőrséghez is jelentkezett az egyik támadó, de alkalmatlannak bizonyult. Ez után kezdett mecsetbe járni, majd elutazott Szíriába is.


Foued Mohamed-Aggad, a november 13-diki párizsi terrortámadások egyik elkövetője korábban csatlakozni akart a francia hadsereghez, de nem találták alkalmasnak – írja a Reuters brit hírügynökség. Sophie Caussel alezredes, a hadsereg szóvivője megerősítette, hogy Mohamed-Aggad 2010-ben a strasbourgi toborzóirodában jelentkezett, de elbukott a fizikai és pszichológiai vizsgálatokon.

A Reutersnek egy szomszéd azt is nyilatkozta, hogy a későbbi merénylő a rendőrséghez szintén jelentkezett, de néhány ponttal elbukott a felvételin. A rendőrség sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az értesülést, arra hivatkozva, hogy titoktartási kötelezettség terheli őket, és egyelőre a terrortámadásokkal kapcsolatos összes információ bizalmas.

A 23 éves Mohamed-Aggad egyike volt azoknak, akik tüzet nyitottak egy koncerten a párizsi Bataclan koncertteremben, megölve kilencven embert. Ő volt az utolsó, akit sikerült azonosítani a támadók közül. A fiatalember anyja, Fatima kapott egy üzenetet Szíriából, melyben a menye azt írta: a legkisebb fia a „testvéreivel” együtt meghalt a november 13-i támadásokban. A DNS-vizsgálat megerősítette a személyazonosságát.

A marokkói származású Mohamed-Aggad egy északkelet-franciaországi kisvárosban, Wissembourgban élt. Ismerői szerint 2012-ben kezdte el rendszeresen látogatni a mecsetet. A férfi 2013-ban, titokban utazott Szíriába, hogy részt vegyen a polgárháborúban. Az nem tisztázott, hogy mikor és milyen körülmények közt tért vissza Franciaországba.