Katasztrófa lesz a Brexit – véli a Brexit-miniszter volt munkatársa

Fotó: AFP / GEOFF CADDICK

-

A volt kabinetfőnök szerint meg kell akadályozni, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az Uniót. A londoni kormány sem egységes a követendő stratégia kérdésében.


A Brexit lenne a legnagyobb csapás az Egyesült Királyság történetében a második világháború óta – mondta a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter volt kabinetfőnöke. James Chapman szerint új politikai mozgalommal kell megakadályozni a kilépést. A bírálat olyan embertől érkezik, aki nemrég még közelről figyelte a tárgyalásokat.

„Ideje, hogy a józan képviselők – minden pártban – beismerjék, a Brexit katasztrófa. Ha kell, alapítsanak új pártot, és csinálják vissza!” – írta Chapman, aki a Brexitről szóló népszavazás után lett David Davis kabinetfőnöke. Előtte George Osborne pénzügyminiszteri stábjában dolgozott, és a kampányában a tagság fenntartása mellett érvelt. A Daily Mail – kifejezetten EU-ellenes – bulvárlap politikai szerkesztője is volt, jelenleg pedig egy PR-cég munkatársa.

A brit kormányban komoly ellentétek feszülnek a Brexittel kapcsolatban. A miniszterelnököt korábban a „kemény Brexit” híveként tartották számon, aki azt szorgalmazta, hogy az Egyesült Királyság a kilépéssel távozzon az EU egységes belső piacáról és a vámunióból is. Az előrehozott választások után azonban egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy Theresa May maradéktalanul érvényesíteni tudja stratégiáját, amellyel a kormánytagok közül sem ért egyet mindenki.

Philip Hammond pénzügyminiszter átmeneti időszakot tart szükségesnek, és fokozatosa léptetné ki az országot. Hammond mindenképp el akarja kerülni, hogy az Egyesült Királyság úgy váljon ki az EU-ból, hogy nem születik megállapodás Brüsszellel. A kabinetből azonban többen, köztük Liam Fox külkereskedelmi miniszter azt hangsúlyozzák, hogy az átmeneti időszak, beleértve a személyek szabad áramlásának fenntartását, ellentmond a kilépésről tartott 2016-os brit népszavazás eredményének.