Kártérítést akarnak, mert késik a Szijjártóék által elnyert beruházás

Fotó: MTI/MTVA / Lakatos Péter

A Jobbik szerint az államnak fizetnie kellene a Budapest és Esztergom között élőknek és közlekedőknek. Az 53 kilométeres szakasz építése már két évvel ezelőtt megkezdődött, és a befejezést idén őszre ígérték, ám 25 kilométeren a munkálatok még mindig javában zajlanak. A 44,5 milliárd forintos megbízást egy olyan konzorcium nyerte el, amelynek akkor még tagja volt Szijjártó Péter külügyminiszter édesapjának vállalkozása is.


A Jobbik parlamenti frakciója szerint már az is elfogadhatatlan, hogy egy mindössze 25 kilométer hosszú vasúti pálya átépítését eleve két évre tervezték, de 730 teljes nap is kevés volt ahhoz, hogy a tervet kivitelezzék. Az ellenzéki párt úgy látja, a munkálatokkal a vasútvonal mentén lakó, nap mint nap közlekedő több tízezer tanuló, illetve munkába vagy épp munkából haza igyekvő ember életét nehezítették és nehezítik meg.


Ezért a Jobbik szerint a környéken élő és közlekedő embereknek kártérítés jár a beruházást megrendelő magyar államtól. Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője közölte: a kártérítésről és annak összegéről a magyar kormánynak kell döntenie, és záros határidőn belül átutaltatnia azt az érintett önkormányzatok részére. Ezen túlmenően az elhúzódó munkálatokért felelős személyeket is meg kell nevezni, és felelősségre kell vonni. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében ezek a minimálisan elvárható lépések - véli a jobbikos politikus.

Szeptember végén a beruházás pilisvörösvári szakaszán egy épülő csomópont (alagút) mellett megdőlt a támfal, és több köbméternyi föld omlott le, néhány méterre a főúttól. Emiatt az érintett útszakaszt lezárták, és egy ideig a vasúti közlekedés is szünetelt. Néhány nappal rá a munkálatokat megrendelő állami cég, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közölte, hogy a megdőlt támfal helyreállítása jelenleg tervezés alatt áll, a munkálatokkal várhatóan október közepéig készülnek el. A kivitelezők között ott van a Vasútépítők Kft., amelyet Szijjártó István időközben eladott osztrák tulajdonostársának.