Kartellezéssel gyanúsítják Orbánék kiemelt projektjének tagjait

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt / MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

Erős kormányzati támogatással – a miniszterelnök és két miniszter jelenlétében – nyitotta meg tavasszal a karcagi elektronikai hulladékhasznosítót az a befektetői kör, amelyikkel szemben most az a gyanú, hogy árai egyeztetésével tarol az állami támogatásokra kiírt pályázatokon. A Gazdasági Versenyhivatal tegnap a karcagi cég és három tulajdonosa telephelyén kutakodott.


Láthatóan nagyon fontos volt a kormánynak a karcagi üzem: a fele részben uniós támogatással, 3,6 milliárd forintból felépített telephely megnyitóján a kormányfő és két miniszter (Varga Mihály és Fazekas Sándor is helyi illetőségű) is megjelent. Orbán Viktor újraiparosító narratívájába kiválóan beleillik az ország hátrányos helyzetű régióinak egyikében létesült 170 új munkahely. Ennyiben indokolható volt, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektté nyilvánítsa a beruházást. Varga Mihály; Orbán Viktor; Fazekas Sándor; Dobos László Most azonban az a gyanú merült fel, hogy a kormányzat nemcsak az indulást olajozta meg, hanem a működést is. Legalábbis ezt feltételezi a Gazdasági Versenyhivatal, amelynek a feltételezései szerint az üzem tulajdonosa, az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. és annak három tulajdonosa (Selector, Fe-Group Invest, Alcufer) egyeztette árait, és felosztotta egymás között az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) által 2012 óta kiírt pályázatokat. Az OHÜ ugyanis állami forrásból évente több milliárd forinttal támogatja a különböző szemétféleségek, köztük a papír-, a fém-, a műanyag és elektronikai hulladékok összegyűjtését és újrahasznosítását.

Amit az érintettekről még tudni kell

Az ügynökség honlapján közzétett szerződések alapján a három év alatt legalább egymilliárd forint támogatás köthető a négy céghez, 2013-ban együttesen mintegy 45 milliárd forint árbevételük volt. Ezen tisztán – ismét együttesen – mintegy egymilliárd forintot profitáltak. Karcag, elektronikai hulladék A befektetői kör ugyanakkor nem a semmiből érkezett. A legnagyobbak, az Alcufer és a Fe-Group Invest tulajdonosai, vagyis Horváth Ferenc és Balatoni Henrik a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének elnökségi tagjai, és különösen Balatoni Henrik évtizedes múltra visszatekintően közszereplője a hulladékos szakmának. Cége, a Fe-Group a korábbi kormányzati ciklusokban milliárdos megbízásokhoz jutott, például 2005-ben és 2010-ben a főváros szemétszállító tenderén összesen 2,7 milliárd forintnyi munkát nyert el. A kartellgyanúba keveredett cégek közül ugyanakkor kimaradt az Elektronikai Hulladékhasznosító két másik tulajdonosa, a pénzügyi befektető Novogreen, valamint a V3 Globe Kft. Ez utóbbinak 2012 februárjáig tulajdonosa volt Vámosi Oszkár, aki akkortól az OHÜ ügyvezetője, miközben tulajdonostársának, Varga Józsefnek ma is érdekeltsége van a cégben. A kolontári iszapkatasztrófa után Varga kapott megbízást a kormánytól a Mal Zrt. termelésének felügyeletére. Varga és Vámosi más projekteknél is közösen bábáskodtak, 2012 márciusában pedig egyszerre vettek át állami kitüntetést a karcagi megnyitón is részt vett vidékfejlesztési minisztertől, Fazekas Sándortól a hulladékgazdálkodás területén végzett kiemelkedő munkájukért. Orbán Viktor

Hat hónapig még csak gyanú a gyanú

A versenyfelügyeleti eljárás megindításáról tett bejelentésében a Gazdasági Versenyhivatal ezúttal is felhívta a figyelmet, hogy ez nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és – ezen keresztül – a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény ezen eljárások lefolytatására 6 hónapot ad, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, szintén 6-6 hónappal meghosszabbítható.