Kapott hideget-meleget Orbán Európából

-

Merkel szóvivője szerint a többséggel mértékkel, visszafogottsággal és az alkotmányos alapelvek iránti érzékenységgel kell élni.


Twitteren gratulált az Európai Tanács elnöke Orbán Viktornak. Herman Van Rompuy abban bízik, „a magyar miniszterelnök átvezeti majd Magyarországot a rá váró kihívásokon, a közös európai célok felé.”

Az Európai Bizottság az európai integráció előmozdításában számít Magyarország támogatására és elkötelezettségére – közölte Pia Ahrenkilde-Hansen szóvivő. A gratuláción kívül más hozzáfűznivalója egyelőre nem volt a választáshoz.

A német konzervatív CDU/CSU pártszövetség „szívből gratulált” az egyértelmű győzelemhez, Angela Merkel kancellár szóvivője viszont arról beszélt, a Fidesz nagy parlamenti többsége különleges kormányzati felelősséggel jár. Steffen Seibert szerint a többséggel „mértékkel, visszafogottsággal és az alkotmányos alapelvek iránti érzékenységgel” kell élni.

Az Európai Parlament szocialista elnöke, Martin Schulz a gratuláció mellett azt kívánta, Orbán „használja fel bölcsen” a felhatalmazást. Hannes Swoboda, az EP szocialista frakcióvezetője szerint az Orbán-kormánynak tiszteletben kell tartania az EU jogát és értékeit. Swoboda szerint Orbán az elmúlt négy évben átírta az alkotmányt, „olyan törvényeket vitt keresztül, amelyek rendszeresen túlmentek azon, ami elfogadható egy európai demokráciában.”

Az EP zöldpárt frakcióvezetője, Rebecca Harms szerint „a tisztességtelen választási rendszer bebetonozta Orbán baljós nemzeti populizmusát.” Az Osztrák Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője, Andreas Schider sem volt elragadtatva az új választási rendszertől.

A konzervatív Osztrák Néppárt szerint viszont a győzelem a Fidesszel szembeni rendkívüli választó bizalmat mutatja.

Traian Basescu román államfő abban bízik, a két ország kapcsolata megerősödik. A határon túli magyar politikusok szerint történelmi sikert ért el a Fidesz.