Kánikula van, figyeljenek jobban az utakon!

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-

A nagy melegben sokkal rosszabbul közlekedik mindenki, ezért több a baleset – figyelmeztet a rendőrség. Ha az autópályán lerobban a kocsi, a szalagkorláton kívül kell várakozni. Bár ez evidens, ennek ellenére egyre többször látni a leálló- és a külső sáv határán flangáló embereket.


A napokig tartó hőség mindenkit megvisel, ilyenkor sokkal kockázatosabb közlekedni – figyelmeztet a rendőrség.

A járművezetők a hőségben általában kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. Gyakori jelenség a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás. Előfordul, hogy az autós nyitott ablakkal és gyorsítással „védekezik” a hőség ellen. A rendőrség szerint a lehúzott ablak fokozza a balesetveszélyt.

A gyalogosok is figyelmetlenebbek, bágyadtabbak, kevésbé néznek körül, mielőtt lelépnek az úttestre. A reakcióidejük is lassabb. Van, aki közönyössé válik a hőségtől, más ingerlékennyé válik.


Ha nehezen viseli a meleget, ne vezessen!

– tanácsolja a rendőrség. Ha viszont muszáj elindulni, vezessenek kipihenten, álljanak meg útközben többször. Igyanak eleget, az autóban pedig legyen hűtött ásványvíz vagy üdítő.

Vezessenek lassabban, tartsanak nagyobb követési távolságot – írja a rendőrség. Ha az autópályán lerobban a kocsi, miután kiálltak a leállósávba, a szalagkorláton kívül kell várakozni, míg megérkezik a segítség.