Kanada most inkább nem lőné az Iszlám Államot

Fotó: MTI/AP/The Canadian Press / Sean Kilpatrick

-

Az új miniszterelnöknek más elképzelései vannak. Barack Obama megérti, hogy Justin Trudeau betartja a választási ígéretét.


Justin Trudeau megválasztott kanadai miniszterelnök közölte Barack Obama amerikai elnökkel, hogy a kanadai harci repülőgépek befejezik az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni légicsapásokat Irakban és Szíriában. Trudeau újságíróknak Ottawában elmondta, hogy az amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során hangsúlyozta: Kanada továbbra is tagja marad az Iszlám Állam elleni koalíciónak, és kiveszi részét az iraki erők kiképzéséből, valamint a térségbeli humanitárius erőfeszítésekből.

Stephen Harper leköszönő kanadai kormányfő hat CF-18-as vadászbombázót vezényelt az Iszlám Államot Irakban és Szíriában támadó koalíció kötelékébe. Trudeau kijelentette, a győzelméhez gratuláló Obama megértően viszonyult ahhoz, hogy betartja választási ígéretét és véget vet Kanada harci küldetésének.

A leendő kanadai miniszterelnök elkötelezte magát a két észak-amerikai ország kapcsolatainak javítása mellett. A hosszadalmas amerikai engedélyeztetési eljárásban elakadt, az albertai olajmezőktől a Mexikói-öböl finomítóiig kiépítendő Keystone XL csővezeték sorsáról ugyanakkor a két vezető eszmecseréje során nem esett szó. Justin Trudeau készséget mutatott a klímaváltozással kapcsolatos amerikai álláspont támogatására, valamint Kanadának a környezetvédelmi ügyekben való fokozottabb szerepvállalására.

A két vezető szót ejtett a 12 ország által aláírt, ratifikálásra váró Csendes-óceáni Partnerségről is. A Fehér Ház tájékoztatása szerint Obama és Trudeau egyetértett abban, hogy érvényt kell szerezni az egyezményben foglalt magas követelményeknek.