Kamarába kényszerítik a pszichológusokat is

-

A cél az "álpszichológusok" kiszűrése. Csak az egyetemi végzettség lesz elfogadható bármilyen "pszicho" előtagú tevékenységhez.


A javaslat szerint pszichológusi tevékenységet csak egyetemi oklevél birtokában és kamarai tagként végezhetne bárki, sőt a "pszicho" előtagot is csak így használhatná a tevékenységére, illetve a személyére.


Aki megszegi a rendelkezéseket, arra a minimálbér kétszeresétől a minimálbér tízszereséig terjedő pénzbírság várhat.

"Az egész szakmát egységesen képviselő érdekvédelmi szervezet hiányában eddig nem folyt megfelelő tájékoztató, felvilágosító tevékenység", áll a javaslat indoklásában.


Az „álpszichológusok” tevékenysége ... nagymértékben rombolja a szakma hitelességét, a pszichológia „brand”-jét, károsítva ezzel a pszichológiában és pszichoterápiában rejlő egészségügyi, gyógyító lehetőségek eredményességét.

A javaslat kidolgozásában a Magyar Pszichológusok Társasága is részt vett, amelyik évek óta próbál fellépni olyan, képzések ellen, amelyek véleménye szerint megtévesztőek, mivel "az akkreditáció nem jelenti, azt, hogy a képzésben résztvevők valódi végzettséget kapnak".

A társaság szerint sokan "így hirdetnek pszichológus címet használva terápiákat, pszichológiai tanácsadásokat vagy mást. A megtévesztésnek egyaránt áldozatai azok, akik részt vesznek az ilyen képzéseken és azok, akik az így hirdetett szolgáltatásokat igénybe veszik."

Január elején Lénárt Ágota, Magyarország vezető sportpszichológusa hívta fel a figyelmet arra, hogy jelenleg több felnőtt válogatottnál is pszichológusként dolgoznak pszichológiai végzettség nélküli emberek, ami szerinte egyrészt rontja a szakmai hitelüket, másrészt óriási károkat tud okozni a sportolóknak.