Juncker diktátorként üdvözölte Orbánt - videó

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

-

„Helló, Diktátor” – köszönt az Európai Bizottság elnöke Orbánnak, aki erre „Helló Nagyherceggel!” válaszolt. Állítólag nem először. Az Európai Bizottság elnöke Alexisz Ciprasszal is tréfált, nyakkendőt kínált a görög kormányfőnek.


Az Európai Unió tagállamainak miniszterelnökei Rigában tartottak csúcstalálkozót pénteken. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Euronews beszámolója szerint „Hello, dictator”-ral köszöntötte Orbán Viktort. A körülöttük álló újságírók nem tudták kivenni a magyar miniszterelnök válaszát, de a beszámolók szerint mindketten mosolyogtak, miközben Orbán mintha a nyelvét öltötte volna Junckerre.

Később Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke a 444.hu-nak azt mondta, Orbán a „Hello Grand Duke”-kal szokott köszönni Junckernek, így megy ez már évek óta. A nagyherceg kifejezés a luxemburgi nagyhercegségre utalhat, amelynek Juncker a miniszterelnöke volt.

A később elérhetővé vált videó tanúsága szerint Juncker nemcsak a diktátorozással, hanem gesztusaiban is felettébb furcsán viselkedett a magyar miniszterelnökkel. Kvázi megpofozta Orbánt, egy kisebb taslit adott neki a kézfogás után, majd Donald Tusk mellé állította.Juncker a görög kormányfővel is „poénkodott”, felajánlott neki egy nyakkendőt, holott Alekszisz Cipraszról köztudott, hogy soha nem hord nyakkendőt.


A furcsa üdvözlés


Mindeközben, ugyancsak pénteken a Le Monde francia balliberális lap cikkezett Orbán és Juncker, illetve az Európai Néppárt kapcsolatáról. A cikk szerint a néppárti képviselők egyre kínosabban érzik magukat Orbán Viktor miatt, sokan közülük úgy gondolják, hogy a magyar miniszterelnök túl messzire ment azzal, amit kedden a halálbüntetés visszaállításával kapcsolatosan mondott az Európai Parlamentben. A lap úgy tudja, hogy kedden este az EP többségét adó konzervatív csoport ülést tartott, s ott Orbán megismételte a plenáris üléseken mondottakat.

„Egyesek kimentek a teremből. Az érzelmi sokk hatása alatt voltak. A Fidesz néppárti tagsága mostantól kérdésessé vált" – írták egy meg nem nevezett parlamenti forrásra hivatkozva a tudósítók. Semmiről nem lesz ugyanakkor döntés az Európai Néppártnak két hét múlva Budapestre tervezett kihelyezett frakcióelnökségi ülése előtt, s amennyiben Orbán nem jelenti be, hogy ténylegesen vissza akarja állítani a halálbüntetést, nem fogják a frakció elhagyására kényszeríteni – vélte a lap.

A Le Monde arra is emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság is hasonló állásponton van, s nem akar spekulációkba bocsátkozni. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke nem akar újabb incidenst előidézni Orbánnal, aki a múltban kemény vitákat folytatott Brüsszellel a romák helyzetéről, a sajtószabadságról, az igazságszolgáltatásról vagy a közelmúltban a bevándorlásról.

Mint írják, az Európai Néppárt számára nem lenne könnyű egy demokratikusan megválasztott és jó gazdasági eredményeket felmutató vezetőt kizárni. A konzervatívok nem szeretnének Orbánból áldozatot csinálni és további provokációk felé tolni, miközben hazájában a baloldalt megtizedelték a korrupciós botrányok, a Jobbik megerősödött, a Fidesz pedig láthatóan a szélsőjobboldal területére tévedt – állítja a Le Monde.