Juncker: aki nem fogad be menekültet, az védje a határt

Fotó: AFP / ALAIN JOCARD

-

Elfogadhatatlan, ha valaki azért nem fogad be muzulmán menekültet, mert katolikus országban nincs hely számukra – mondta az EB elnöke.


A menekültválság megoldása érdekében, ha valamely uniós ország nem tud részt venni a menekültek tagországok közötti elosztásának rendszerében, annak szolidáris alapon, az Európai Bizottság által javasolt módon az uniós határok védelmében kell nagyobb szerepet vállalnia – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság ülésén csütörtökön.

Jean-Claude Juncker hangsúlyozta, a migrációs krízis megoldása érdekében minden támogatást meg kell adni Olaszországnak és Görögországnak, amelyek menekültek ezreit mentik meg naponta. Segítséget kell nyújtani azoknak a frontországoknak, amelyek befogadják, elszállásolják és élelmezik a menekülteket. A rájuk nehezedő nyomás csökkentése érdekében fontos, hogy szolidáris alapon történjen a menekültek áthelyezésében való részvétel – mondta.

Kiemelte, vannak országok, amelyek nem kívánnak részt venni az áthelyezés rendszerében, és arra hivatkozva utasítják el a befogadást, hogy katolikus ország lévén nincs hely a muzulmánok számára.

„Ez elfogadhatatlan – jelentette ki az elnök. – Előbb az emberélet, és csak utána a vallás, nem lehet fordítva” – húzta alá. El kell érni, hogy a háborúk, az erőszak és a kínzások elől menekülők számára helyet biztosítsanak az uniós tagországok – hangsúlyozta Juncker.