Juncker: A görögök elárultak

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján kemény szavakkal bírálta a görög kormányt, és azt mondta: kissé elárulva érzi magát, amiért a görögök egyoldalúan megszakították a tárgyalásokat. Juncker szerint ők mindent megtettek, hogy egyezségre jussanak az athéni kormányzattal. Azt javasolja a görög választóknak: voksoljanak igennel a népszavazáson.


Juncker többször is kemény kijelentésekkel bírálta Alekszisz Ciprasz kormányának politikáját; azt mondta, hogy a görögökkel való tárgyalás során mindent megtettek, hogy valami megállapodásra jussanak velük, ezzel szemben a görög fél „önző módon taktikázott, és populista játékot űz”. Ezzel a referendum kiírására utalt, arról beszélt, hogy, szükségszerűen csak leegyszerűsített üzenetek jutnak majd el a görög emberekhez a népszavazáskor, és a kampányban úgy befolyásolják majd őket, ahogy nem szégyellik. Juncker szerint Athén nem közli a teljes igazságot az állampolgáraival.


„Demokráciaként, 18 másik demokrácia ellen játszani nem méltó a görög nemzethez, és nem tisztességes a görög állampolgárokkal szemben” – fogalmazott az Európai Bizottság elnöke. Hozzátettet: elárulva érzi magát, amiért a görögök egyoldalúan úgy döntöttek, hogy elállnak a további tárgyalásoktól – írja a Guardian.


Hazug pókerezők játéka

Juncker hangsúlyozta, hogy más európai országoknak is voltak nehéz időszakai, Portugáliát, Írországot, Lettországot említette példaként. Hangsúlyozta, hogy az Eurogroup (az eurós pénzügyminiszterek tanácsa) előző elnökeként tisztában van vele, milyen nehéz együtt dolgozni a nehéz helyzetben lévő államokkal. A görögök taktikázását azonban a pókerjátékosok hozzáállásához hasonlította: csakhogy a tárgyalások az Eurogrouppal nem hazug pókerezők játéka kellene, hogy legyen – fogalmazott a BBC szerint.


A tárgyalások alapját képező, a görögöknek ajánlott csomagról azt mondta, hogy abban szó sincs nyugdíjcsökkentésről, és soha nem is volt erről szó. Juncker szerint független adóhatóság kell Görögországnak, hogy visszaszoríthassák a korrupciót. Azt mondta, hogy ezenkívül hosszan győzködték a görögöket arról is, hogy vessenek ki adót a hajótulajdonosokra.


Egyébként pedig kiemelte, hogy semmi újat nem jelent be, mert bár az ajtó még mindig nyitva áll a görögök előtt, egyelőre nincs új ajánlata Athén számára.


Szavazzanak igennel!

„Szeretném megkérni a görög népet, hogy szavazzon igennel” – mondta az Európai Bizottság elnöke a július 5-i népszavazásról beszélve. Szeretné, ha a görögök a hitelezők ajánlata mellett tennék le voksukat. „Ha a görög nép igent mond a javaslatra, amit közösen állítottunk össze a három intézménnyel (EKB, IMF, EB), az egy pozitív jel lenne. Akkor az eurózóna többi tagországában is megnyugodnának, hogy Görögország benn akar maradni a közös valutában”. Ha viszont nemmel szavaznának, az azt jelentené, hogy távol akarják magukat tartani Európától.


Majd egy erős képpel élve arra kérte a görög embereket:


ne kövessenek el öngyilkosságot, csak azért, mert félnek a haláltól.