Józsefvárost nem érdekli, hogy korrupciógyanús vállalkozóval üzletel

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

A kerület olyan céggel szerződött, amely több ponton is kötődik az egykor az V. kerületben foglalkoztatott, korrupcióval gyanúsított vállalkozóhoz. A józsefvárosi alpolgármester most azt mondja, kértek átláthatósági nyilatkozatot, de nem tanulmányozták, kik a tulajdonosok, a vállalkozó ügyeivel nem foglalkoznak.


Egy olyan emberrel üzletel a fővárosi VIII. kerület, aki ellen vesztegetés gyanúja miatt nyomoznak. Ezt állította az elmúlt napokban a Józsefváros egyik ellenzéki képviselője. A PM-es Erőss Gábor ezért különböző hatóságokhoz, többek között a Fővárosi Kormányhivatalhoz fordult, hogy vizsgálják felül az adás-vételt.

A fideszes vezetésű józsefvárosi önkormányzat múlt csütörtökön döntött az Astoria közelében fekvő, Trefort utca 3-5. szám alatti ingatlan eladásáról. A 4200 négyzetméteres épületegyüttest 650 millió forintért vásárolta meg a Georosco Kft. Ebben a cégben egy uruguayi és egy magyar társaság is érdekelt, Erőss azonban állítja: az igazi tulajdonos valójában egy Borzován János nevű vállalkozó.


A Trefort utcai ingatlan


A sokat foglalkoztatott vállalkozó

A politikus nyilatkozataiban és a saját blogján is a Direkt36 cikkeire hivatkozott, amikor az ingatlant megvásárló céget Borzovánhoz kötötte. Az oknyomozó portál részletesen foglalkozott az 51 éves férfival. Az derült ki, hogy Borzován Rogán Antal polgármestersége idején az V. kerület egyik legtöbbet foglalkoztatott építési vállalkozója volt.

Borzován egyik korábbi cége, a BAU Holding 2000 Zrt. még 2000 és 2010 között (részben Rogán 2006-tól induló polgármestersége idején) több esetben konzorcium tagjaként, 6,5 milliárd forint értékben kapott munkákat az V. kerülettől. A BAU Holding egyik fontos megbízása a Budapest Szíve nevű beruházás volt, amelynek keretében megújult a Belváros számos utcája és tere.

Idén januárban lapunk számolt be arról, hogy a részben uniós pénzből finanszírozott projektnél szabálytalanságokat talált az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF. Később a magyar hatóságok is nyomozást rendeltek el hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. A nyomozás részleteiről egyelőre nem sokat lehet tudni.

Később az V. kerületi önkormányzat egy 2011-ben alakult építőipari társasággal, az EU-Line Zrt-vel szerződött több munkára, összesen közel 5,5 milliárd forint értékben. Az EU-Line tulajdonosa egy olyan férfi, akinek a cég alapítása előtt nem volt semmilyen vállalkozása és komolyabb építőipari tapasztalattal sem rendelkezett. A Direkt36 nyomozása során arra jutott, több kapcsolódási pont is van Borzován és a társaság között.

Az EU-Line Zrt. annak a Trefort utcai ingatlannak az udvarában működik, amelynek eladására most a PM képviselője hívta fel a figyelmet. A cég az épületet megvásárló Georosco kisebbségi tulajdonosa, a többségi tulajdonos az uruguayi BAU R.S.I. nevű cég. Ez utóbbi társaság montevideói bejegyzésű, és a Direkt36 szerint szintén Borzovánhoz kötődik.


Az EU-Line irodája a Trefort utcában


Vesztegetéssel gyanúsítják

Borzován egy V. kerületi korrupciós úgy gyanúsítottja is. A VS.hu cikke nyomán még januárban derült ki, hogy az ügyészség hivatali visszaéléssel gyanúsítja az V. kerület korábbi jegyzőjét, Rónaszéki Lászlót. A Direkt36 tárta fel, hogy Borzován is az ügy gyanúsítottjai között szerepel.

A portál szerint a vállalkozót felbujtóként elkövetett hivatali visszaéléssel és vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedéssel gyanúsítják. A gyanú szerint Borzován 2013-ban egy étterem-tulajdonos ismerősének azt mondta, segíteni tud a szükséges engedélyek megszerzésében, másfél millió forintért cserébe befolyásolni tudja az önkormányzat döntését. Az étterem tulajdonosának munkatársa elvitte a pénzt, majd az V. kerület számára kedvező döntést hozott.

„Az egész kellemetlen a VIII. kerületnek, ezért nem akarják megnevezni, kivel üzletelnek” – fogalmazott Erőss. Az adásvételt jóváhagyó múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésen a politikus elmondása szerint többször is megkérdezte, ki áll az ingatlant vásárló cég mögött, de a kerület vezetőitől nem kapott egyértelmű választ.

Sára Botond alpolgármester a VS.hu-nak azt mondta: az értékesítés során az önkormányzat a Georosco ügyvezetőjével, Dulin Tamással tárgyalt. A cégtől átláthatósági nyilatkozatot kértek, de nem tanulmányozták a tulajdonosok személyét, ezt a jogszabályok nem írják elő. „Nem tudjuk, milyen ügyei vannak Borzován Jánosnak, sosem foglalkoztunk sem a személyével, sem az esetlegesen viselt dolgaival” – mondta.

Az alpolgármester hangsúlyozta, az ingatlant nyílt verseny révén, piaci áron adták el. A vevő annak ellenére sem kapott semmilyen kedvezményt, hogy bérlőként elővásárlási joga volt. Az önkormányzat elégedett az elfogadott szerződéssel, a vevőnek ugyanis felújítási kötelezettsége is van a műemléki ingatlanra.

Dulin Tamás, a Georosco Kft. képviseletében megkeresésünkre azt írta: az ellenzéki politikus állítása nem igaz, nem Borzován a cég tulajdonosa. A cég szerint az önkormányzat bekérte tőlük a tulajdonosi szerkezetről szóló átláthatósági nyilatkozatot, amit részletesen kitöltöttek.


Egy rendelőt is felújítottak

A kerület fideszes vezetése felháborodott azon, hogy az ingatlan eladását bírálja az ellenzék. Úgy vélik, ők rendbe tették a közel tíz éve húzódó ügyet, amely még a Józsefváros korábbi, MSZP-SZDSZ-es vezetése idején indult.

A Trefort utcai ingatlant még 2006-ban, az SZDSZ-es Csécsei Béla polgármestersége idején adták el – az akkor még más tulajdonosi szerkezettel rendelkező – Georosco Kft.-nek. A konstrukció szerint a cég nem fizetett volna az ingatlanért, hanem vállalta, hogy felépíti az kerület új szakrendelőjét. A koncepció az évek során többször módosult, végül leállították.

A mostani fideszes vezetés állítja, az MSZP-SZDSZ-es vezetés áron aluli szerződést kötött, zavaros körülmények között. A Kocsis Máté vezette Józsefváros ezt a megállapodást felbontotta, és nyílt pályázat keretében értékesítette az ingatlant, a korábbihoz képest magasabb, piaci áron – ismét a Georoscónak.

Kocsisék azt is nehezményezik, hogy Erőss az ingatlanleadást ismét összekapcsolja a kerületi rendelő felújításával. Az ellenzéki politikus kifogásolja, hogy az Auróra utcai szakrendelőt ugyanaz az érdekcsoport újította fel, mint amelyik most megvette a Trefort utcai ingatlant. A közel másfél milliárdos munkát egy olyan konzorcium végezte, amelynek egyik tagja az EU-Line, a Georosco egyik tulajdonosa. A kerület szerint a két, korábban összekapcsolódó ügyet mára szétválasztották, a győztes konzorcium nyílt közbeszerzésen nyert, ennek semmi köze ahhoz, kinek adták el a Trefort utcai épületet.

A felújított szakrendelőt múlt szombaton adták át hivatalosan, az ünnepségen Kocsis Mátén kívül Rétvári Bence is jelen volt. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI szerint arról beszélt, az ilyen fejlesztések akkor valósulnak meg, ha „az egészségügyet nem üzleti oldalról közelítik meg”.