A jövő héten kezdik az aláírásgyűjtést az Orbán-ellenes tüntetők

-

Miután az Orbán-ellenes civilek négy népszavazási kérdését átengedte a Kúria, megkezdődhet az aláírásgyűjtés. Az Új Magyar Köztársaság egyesület és a Szolidaritás aktivistái már jövőhéten az utcára mennek az íveikkel.


19 + 9 kérdésben kezdeményeztek eddig népszavazást azok az Orbán-ellenes tüntetők, aki nemrég létrehozták az Új Magyar Köztársaság egyesületet. Ennyi kérdésből a Nemzeti Választási Bizottság csak néhányat engedett át, és ahogy az Új Magyar Köztársaság ügyvivője, Vajda Zoltán az Indexnek elmondta: négy kérdést már jogerősen átengedett a Kúria is, egyet még vizsgál. A Kúria döntése azt jelenti, hogy az egyesület és az azt támogató szervezetek, például a Szolidaritás aktivistái Budapesten és több nagyvárosban már a jövő héten megkezdik az aláírásgyűjtést.


Az átengedett kérdések a tankötelezettség 18 évre emelésére, a kötelező kamarai tagdíj eltörlésére, a politikusok nyugdíjának képviselőségük idején való szüneteltetésére, a gyermekétkeztetés ingyenességére vonatkoznak. 200 ezer aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy megtartsák a népszavazást, a szavazáskor pedig az összes választópolgár több mint felének (azaz több mint 4 millió magyar állampolgárnak) igennel kell szavaznia a sikerhez.


A Kúria még vizsgálja, hogy arról lehet-e népszavazás, hogy a kórházi várólisták legfeljebb hat hónaposak legyenek.


Vajda Zoltán nyújtotta be múlt héten azt a kérdést is a vasárnapi boltbezárás megszüntetéséről, amely várhatóan az NVB elé kerül az MSZP kérdése helyett. A kérdése így hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy törvény ne korlátozza a kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzlet nyitvatartási idejét?”