Jól jött a saját földárverési módosítása a fideszes képviselőnek

-

Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő 15 hektárnyi földet vett, és egy módosítót is beadott, ami szintén neki kedvez.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, aki egyben a Fidesz országgyűlési képviselője is, Győrffy Balázs 15 hektárnyi földet vett meg 22 millió forintért Veszprém megyében. Édesapja pedig ezen kívül még három hektárnyit.


Győrffy egy azon kormányképviselők közül, akik az állami földértékesítési programot kezdeményezték a parlamentben – írta a Blikk. Ráadásul már elindultak a licitálások, amikor egy olyan módosító indítványt adott be, amely az új földtulajdonosokat hozná kedvező helyzetbe úgy, hogy tulajdonosváltás esetén az új tulaj jogosult legyen a bérleti díj felemelésére.

A módosító parlamenti vitájában a képviselő arról beszélt, hogy sok probléma adódik abból, hogy


az út egyik oldalán 580 forintos aranykoronánkénti bérleti díj van, míg az út másik oldalán piaci, adott esetben ennek a többszöröse, öt-hatszorosa is lehet.

Mint a lap kiderítette, Győrffy most megvásárolt földje ezen 580 forintos bérleti díjasok között van. A parlament a módosítóját pont aznap fogadta el, amikor sikeresen licitált ezekért a földekért. Így Győrffy, ahogy beszédében célzott rá, akár öt-hatszorosára emelheti a bérleti díjat, amellyel évi egymilliós pluszjövedelme lehet.


A Blikk rákérdezett arra, hogy nem érzi-e a képviselő visszásnak ezt a helyzetet, amire írásban annyit válaszolt, a „földhaszonbérleti díjakkal kapcsolatos törvénymódosítás célja az volt, hogy végre igazságos legyen a földhaszonbérleti rendszer”.


Nem ő az egyetlen a fideszes, vagy Fidesz közeli személy, aki földet nyert. A sikeres licitálók között találjuk Lázár Jánost, L. Simon László feleségét, Farkas Sándor feleségét, valamint hatalmas földterülethez jutott a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc és családja is Fejér megyében.