Jogerős: elvehetik a tulajdonostól a Golgotát

Forrás: MTI/Soós Lajos

-

A Munkácsy-trilógia darabját nem lehet kivinni az országból.


Jogerősen is védetté nyilvánították a Munkácsy-trilógia részét képző Golgota című festményt – közölte az alkotás védettségének ügyében első és másodfokon is eljáró Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ a Magyar Időkkel.

A lap keddi száma szerint a döntés értelmében a festményt csak külön engedéllyel lehet kivinni az országból, de még a debreceni Déri Múzeumból is csak engedéllyel szabad más helyre szállítani, miközben az állam élhet elővásárlási jogával.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban jelezte, hogy a képet a jegybank értéktár programjának részeként kívánja megvásárolni, a műkincsvételre vonatkozó lehetőségeken belül, hatmillió dolláros – több mint 1,6 milliárd forintos – vételárért.

A Forster Központ tavaly november 20-i elsőfokú döntésében vette fel a védett műalkotások listájára az amerikai–magyar üzletember, Pákh Imre tulajdonában lévő Golgotát. A védetté nyilvánítás előtt a műgyűjtő kilencmillió dollárt kért a trilógia tulajdonában lévő darabjáért, és többször azt állította, hogy egy orosz vevőjelölt már érdeklődik a festmény iránt – idézte fel a napilap.