Megússza Hernádi Zsolt

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK / AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Jogerősen is ártatlan a Mol vezére Magyarországon - írja az MTI.


Arról a pótmagánvádas eljárásról van szó, melyet pont egy éve indítottak Hernádi Zsolt ellen. A vádló (aki nem más, mint Bánhegyi Ilona, a Mol korábbi vezető jogtanácsosa) szerint a Mol részvényeinek értéke azért csökkent, mert a Mol tisztességtelen és törvénytelen módon jutott hozzá a horvát INA irányítási jogához. Hernádi ellen fél évig nemzetközi elfogató parancs volt érvényben ugyanezért: a horvátok szerint a Mol vezére 10 millió euró vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanadernek, a volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA-t. Sanadert ezért júniusban nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélték Horvátországban, és kitüntetéseitől is megfosztották.

Miután a vád itthon és Horvátországban is ugyanaz (vesztegetés és csalás), többek szerint az egész magyarországi eljárás csak egy trükk. Az Európai Unió szabályai értelmében, ha valakit egy bűncselekmény miatt felmentenek az egyik tagországban, máshol nem lehet elítélni ugyanazért. Ha Hernádi itthon megússza, nem kell többé aggódnia. Elvben még a Kúria elé kerülhet az ügye, de ezt a forgatókönyvet korábban a Mol-nál nem tartották valószínűnek.

Májusban, első fokon a Fővárosi Törvényszék megszüntette az eljárást Hernádi Zsolt ellen a nemzetközi kapcsolatban elkövetett hivatali vesztegetés miatt, a jelentős kárt okozó csalás és a különösen jelentős vagyoni hátrány okozásának vádja alól pedig felmentették a Mol elnök-vezérigazgatóját.

A szerdai ítélet – apróbb módosításokkal – ezt a felmentő döntést hagyta helyben. Ennek ellenére a horvátországi eljárás tovább zajlik. A horvát fél december 8-ra tűzte ki a vezérigazgató meghallgatását, amelyet távollétében is megtartanak.

Közben a horvát kormány tárgyal az Egyesült Államok által a Mol-INA-ügyben felajánlott közvetítés feltételeiről, mert többen attól tartanak, hogy a Mol Oroszországnak játszaná át az INA-részvényeit. Mások ezt a horvát kormány riogatásának tartják. De biztos ami biztos alapon a Mol november végén kiürítette horvátországi tartalékait: rendkívüli osztalékfizetés keretében 80 milliárd forintot vettek ki a cégből.