Jobbikos képviselő a kormoránbűnözés ellen

Fotó: Europress/AFP/Clemens Bilan / István Hajdu

-

Magyar Zoltán levelében a halászokért és horgászokért aggódva kérdi: „Mit tesz a Kormány a kormorán-bűnözés megállítása érdekében?” Fazekas Sándor szerint a nagy kárókatona-állomány negyedét kilövik.


Magyar Zoltán azt írta a mezőgazdasági miniszternek, Fazekas Sándornak, hogy a Jobbik elkötelezett az őshonos fajok védelme mellett, ám ha sok a kormorán és kevés a hal, családok megélhetése kerül veszélybe. A nem védett kormoránok nem kímélik a védett halakat sem. Emiatt merül fel a kérdés: mit tesz a kormány a halászok, a horgászok és a védett halak érdekében? A kormoránok túlszaporodtak, s mint a képviselő írja, „a legnagyobb pusztítást a tőlünk északabbra fekvő országokból érkező, nálunk telelő populációk jelentik, amelyek egész folyószakaszokat és tórendszereket képesek napok alatt kiüríteni”.

A mezőgazdasági miniszter azt válaszolta, hogy a nagy kárókatona nem védett faj, a negyedét évente kilövik, így az állomány száma stagnál. Ahogy tavaly, idén is pályázatot írtak ki, és támogatják a kárókatona gyérítésében meghatározó szerepet vállaló halgazdálkodásokat, az ólommentes lőszert beszerzéséhez nyújtanak vissza nem térítendő támogatást.