Jó évük volt a fegyvergyártóknak tavaly

Fotó: MTI/MTVA / Jurij Kocsetkov

-

Oroszország lett a világ második legnagyobb fegyvergyártója az USA után – olvasható a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet éves jelentésében.


A 100 legnagyobb fegyvergyártó cég összesen 398,2 milliárd dollár értékben adott el fegyvereket és védelmi szolgáltatásokat ügyfeleinek tavaly, ami 2,5 százalékos növekedést jelent 2016-hoz mérten. Ebből orosz fegyverkezési vállalatok 9,5 százalékkal, vagyis 37,7 milliárd dollárral részesedtek, ami 2016-hoz képest 8,5 százalékos növekedést jelent.

A SIPRI szerint Oroszország megelőzte Nagy-Britanniát, amely 2002 óta tartotta magát a második helyen, de továbbra is vezeti a fegyvergyártó országok rangsorát Nyugat-Európában.

A jelentés a belföldi és a külföldi fegyvereladásokat egyaránt tartalmazza, de nem foglalja magában – a megbízhatatlan statisztikák miatt – a kínai vállalatokat.

Siemon Wezeman, a SIPRI kutatója szerint az orosz fegyvergyártók 2011 óta jelentős növekedési pályán vannak. "Ez összhangban van Oroszország megnövekedett védelmi kiadásaival, hogy


korszerűsíteni tudja fegyveres erőit"

– mondta.

A SIPRI jelentések történetében először került be az Almaz-Antej a világ tíz vezető fegyvergyártó cégét felsoroló listára. Az Sz-400-as légvédelmi rendszereket is gyártó cég tavaly 8,6 milliárd dollár értékben adott el fegyvereket.

Összességében továbbra is az USA uralja a rangsort 42 céggel, amelyek a fegyvereladások 57 százalékát bonyolították tavaly 226 milliárd dollár értékben. Köztük van a világ legnagyobb fegyvergyártó cége, a Lockheed Martin.

Nagy-Britannia 35,7 milliárd dollár értékű fegyvereladással továbbra is vezet Nyugat-Európában, amely összesítve 95 milliárd dollár értékben adott el haditechnikát 2017-ben.

Jelentős fejleményként értékeli a jelentés azt, hogy a török fegyvergyártó vállalatok 2016-hoz képest 24 százalékkal növelni tudták az eladásokat.

Pieter Wezeman szerint ez Törökország azon ambíciójára vezethető vissza, hogy fejlessze fegyveriparát, eleget téve saját, növekvő keresletének és csökkentve függőségét a külföldi beszállítóktól.