Jerevánban a tiltakozó ellenzék megbénította a várost

Fotó: AFP / KAREN MINASYAN

-

A tüntetők bársonyos forradalmat hirdettek, mert az eddigi elnököt jelölték kormányfőnek.


Kormányépületeket vettek blokád alá az örmény fővárosban a Szerzs Szargszján kormányfővé választása ellen tiltakozó ellenzékiek. A megmozdulás résztvevői lezárták a legfőbb ügyészség, a külügyminisztérium, diaszpóraügyi tárca, valamint az adóhivatal épületét. A főváros minden központi útján megbénították a közlekedést. A rendőrség bejelentette, hogy bár az ellenzék megmozdulása törvénytelen, egyelőre nem alkalmaz erőszakot.

A tüntetők szószólója, Nikol Pasinján ellenzéki parlamenti képviselő bejelentette, hogy az országban bársonyos forradalom kezdődik. Szerinte forradalmi helyzet érik szerte az országban, és Gjumri, Idzsevan, Kapan és Mecamor városokban a tiltakozók blokád alá vették az utcákat és a városokat összekötő utakat. Az emberek nem veszik fel a munkát, és tömeges tüntetések kezdődtek – mondta Pasinján.

A hatóságok 80 ellenzéki aktivistát vettek őrizetbe Jerevánban – mondta Asot Agaronján, a rendőrség sajtótitkára. Szabálysértéssel gyanúsítják őket.

A több napja zajló tüntetéseken az ellen tiltakoznak, hogy Szargszján leköszönt elnököt – aki tíz évig volt államfő, s a mandátuma alig egy hete járt le – hétfőn az ország miniszterelnökének jelölte a kormányzó Örményország Köztársasági Pártja. A parlament kedden szavaz róla.

Ellenzéki aktivisták már péntek este óta tiltakozó gyűléseket tartottak Szargszján jelölése ellen, nem fogadják el, hogy miniszterelnökként folytassa az ország kormányzását. Szombaton behatoltak a közszolgálati rádió épületébe is, amely emiatt egy órára megszakította adását.

Örményországban az alkotmányreformmal az eddigi elnöki rendszerről parlamentáris rendszerre térnek át. Szargszján jelölését a 105 tagú törvényhozás 77 képviselője támogatta.