Jean-Claude Juncker Angela Merkelnek adná a Nobel-békedíjat

Fotó: MTI/EPA/DPA / Bernd von Jutrczenka

-

Az Európai Bizottság elnöke ugyanazt mondja, mint a fogadóirodák. Pénteken 11 órakor kiderül, mit mond a norvég Nobel-bizottság.


Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint Angela Merkel német kancellár méltó lenne a Nobel-békedíjra, sőt jobban kiérdemelte azt, mint Barack Obama amerikai elnök. A luxemburgi konzervatív politikus erről ő Passau városában, a Passauer Neue Presse című lapcsoport rendezvényén tartott előadásában beszélt csütörtök este.

Az amerikai elnök 2009-ben – megválasztása után egy évvel – kapta meg a Nobel-békedíjat, ami nagy meglepetést okozott és éles bírálatokat váltott ki. Maga Obama akkor azt mondta: nem érdemli meg, hogy a Nobel-békedíjjal kitüntetett meghatározó személyiségek társaságába került, és az elismerést nem saját érdemeinek elismeréseként kapta. Fogadóirodák szerint Angela Merkel az idei Nobel-békedíj egyik legesélyesebb várományosa az ukrán válság és kiváltképp a menekülthullám kezelésében nyújtott munkája miatt. A német kancellár ugyanakkor az esélylatolgatással kapcsolatban azt mondta, hogy nincs ideje foglalkozni ilyesmivel, és zavarja az ügy. „Szinte már nyomaszt…” – fogalmazott.

Felmérések szerint a németek többsége nem tartja alkalmasnak a kitüntetésre a kancellárt. Merkelen kívül a békedíj esélyesei között tartják számon még Ferenc pápát, Denis Mukwege kongói orvost, aki a fegyveres konfliktusban nemi erőszakot elszenvedő nők számára nyitott kórházat és a Novaja Gazeta című orosz újságot is. A norvég Nobel-bizottság pénteken, közép-európai idő szerint délelőtt 11 órakor hirdeti ki a nyertest.