Jávor Benedek szerint a kormány hazudott az M4-es autópályáról

Fotó: MTI/MTVA / Mészáros János

-

A félkész sztráda építését áprilisban fújta le a kormány, a leállításra több érvet is felsorolt. Jávor Benedek EP képviselő rákérdezett az EU-nál, mi történt. Más válaszokat kapott, mint amiről a kormány beszélt.


Az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszának építését márciusban függesztette fel a kormány, a hivatalos magyarázat szerint azért, mert az Európai Bizottság jelezte: kartellgyanú merült fel - vagyis a kivitelezők egymással összejátszva, túl drágán építik az utat. Áprilisban visszavonták a kivitelező cégeknek korábban kifizetett 20 milliárd forint előleget is. Az építkezésben részt vett a Közgép is.


Brüsszel később a 444-nek azt mondta, nem ők kérdőjelezték meg a tendert. (Brüsszel már jóval korábban jelezte aggályait, a szakasz így uniós támogatás nélkül kezdett el épülni.) Csepreghy Nándor államtitkár szerint Brüsszel márciusban szólt a kartellgyanúról, és akkor közölte azt is, nem ad pénzt.


Jávor Benedek, a PM Európai Parlamenti képviselője rákérdezett Brüsszelben, mit kifogásoltak pontosan az M4-es építésénél. Kiderült, a 2013-ban benyújtott projekttel sok baja volt az uniónak.

  • Silány a stratégiai indoklás, a helyi közlekedési fejlesztésekre szánt keretre nyújtották be a pályázatot
  • A kormány szerint Budapest elkerülését célozta volna az M4, ám a nyomvonala átvezetett a fővároson
  • Brüsszel kifogásolta, hogy az építkezés tönkretette volna a - szintén uniós pénzből megvalósított - vasútfejlesztés eredményeit
  • Súlyos környezetvédelmi aggályok is voltak: a tervezett nyomvonal Natura 2000 területeket is érint
  • Új autópálya helyett ugyanott olcsóbb lett volna autóutat építeni, az ráadásul kevéssé árt a környezetnek
  • Silány a költség-haszon elemzés, a becsült forgalmi adatok is túlzóak
  • Indokolatlanul drága a beruházás, de nem a kartellt említették, hanem azt, hogy a kormány nem hagyott időt arra, hogy az indokolatlanul magas árajánlatok esetén új közbeszerzést írjon ki

- sorolta az aggályokat Jávor Benedek. A képviselő az Európai Bizottság válaszlevelét egyébként a blogján nyilvánosságra hozta. Jávor Benedek azt írta: a Bizottság 14 tavaszán jelezte kifogásait a kormánynak, és kérte, módosítsák a tervet vagy vonják vissza a pályázatot. A kormány ehelyett visszavonta az uniós támogatási igényt és egy decemberi kormánydöntéssel 160 milliárdra emelték a költségkeretet - közben a műszaki tartalmat is csökkentették.


Egy tragikusan rosszul, amatőr módon  előkészített, indokolatlan projektet gyalázatosan túláraztak, majd a viharfelhők gyülekezése közben erőszakosan továbbnyomták, hogy aztán a színdarab egy követhetetlen, önellentmondásokba gabalyodó hazudozásba fulladjon

- véli Jávor Benedek. Szerinte a kormány a környéken lakók problémáját nem oldotta meg, viszont elpazarolt 60 milliárdot.