Jáksóék cége 300 milliót érő képeket kölcsönzött a Szépművészetitől

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi

-

Jáksó László és Halkó Gabriella kft.-je a Szépművészeti Múzeumtól összesen 300 millió forint értékű reneszánsz és barokk festményeket kölcsönzött mindössze 15 ezer forintos havi díjért. A műkincseket az egyik cégtulajdonos egy magánlakásában állították ki. Miniszteri engedély nem volt, noha arra szükség lett volna.


2013 októbere óta miniszteri engedéllyel, indokolt esetben akár magánszemélyek is kölcsönözhetnek állami tulajdonú műtárgyakat azzal a feltétellel, hogy az állagmegóvás a kölcsönvevő feladata, és bizonyos időközönként a nagyközönség számára is bemutatja a műkincseket.

Szakmai körökben nagy felháborodást keltett a változtatás, sokak szerint teljesen összeegyeztethetetlen a múzeumi gyakorlattal, hogy a művészeti és közintézményeken kívül magánemberek is értékes műkincshez juthatnak.

Nyáron felreppent a pletyka, hogy a kormányhoz közeli cégek és magánszemélyek esetleg visszaélnek a lehetőséggel. Az Átlátszó megpróbált közérdekű adatigényléssel információt szerezni a kölcsönzésekről, de akkor a Szépművészeti Múzeumtól kapott tájékoztatóban nem szerepelt olyan elem, amely bármilyen visszaélésre adhatott volna gyanút. Ebben a listában szerepelt a KSH, a Magyar Ügyvédi Kamara, az MTA, különböző állami cégek és nagykövetségek is.

Mi is kikértük a Szépművészetitől a kölcsönzött képek listáját, valamint a kölcsönadásokról szóló szerződéseket 2013-tól 2014 májusáig. De először mi sem kaptunk semmi olyat, ami a nyári pletykát erősítette volna.


A Szépművészeti Múzeum által kiadott szerződés mellékletei a kikölcsönzött festményekkel


Másodjára derült ki

Annak ellenére, hogy a nekünk megküldött listában nem szerepelt, egy múzeumi körökben jártas informátorunktól megtudtuk, hogy az adatigénylésre vonatkozó időszakban a Szépművészeti Múzeum Jáksó László és Halkó Gabriella cégével, a Brand Lab Kft.-vel kötött nagy értékű képekről kölcsönadási szerződést 2013 végén. Ennek tudatában – immáron a Brand Labre konkrétan rákérdezve – megismételtük közérdekű adatigénylésünket. Végül így jutottunk hozzá az alább közölt kölcsönadási szerződéshez.

Ebből az derül ki, hogy a Brand Lab Tanácsadó Kft.-nek a Szépművészeti Múzeum tíz darab, összesen 292,5 millió forint összértékű festményt adott kölcsön 2013. december 10-től. A szerződés értelmében havonta, képenként 15 ezer forintot (plusz áfa) fizetett a kölcsönvevő, azaz a Brand Lab Tanácsadó Kft. A képek három hónapig voltak a Brand Lab által kijelölt helyszínen.

A szerződésben szereplő képek XVII-XVIII. századi reneszánsz és barokk festők művei. A főleg olasz és németalföldi festmények közül kiemelkedik Maffeo da Verona Jupiter Ámor diadalmenetében című, 114 x 320 cm-es festménye, melynek biztosítási értéke 135 millió forint és Jan Gerritsz van Bronckhorst Vénusz és Ámor című műve (103 x 134 cm), amely 45 millió forintot ér.


A Jupiter Ámor diadalmenetében című festmény biztosítási értéke 135 millió forint


Mi az a Brand Lab?

Az új szabályozással kapcsolatos szakértői félelmek – úgy tűnik – nem voltak alaptalanok. A cég profilja alapján ugyanis nehezen elképzelhető, hogy a Brand Lab Tanácsadó Kft. meg tudott felelni olyan feltételeknek, mint a a szabályozásban előírt kölcsönzéshez fűződő „nemzeti kulturális érdek” vagy a nagyközönségnek történő bemutatás.

A céginfo.hu adatai szerint a Brand Lab Tanácsadó Kft.-t Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó húgától, Habony Máriától vette meg 2010-ben Jáksó László és Halkó Gabriella, és a mai napig ők a tulajdonosok. Halkó Gabrielláról azt érdemes tudni, hogy ő volt a 841 millió forint közpénzből gyártott, később megbukott Marslakók című sorozat producere, Jáksó pedig a gyártó cég tulajdonosa. Tavaly az Index írta meg, hogy Halkó másik cége gyártja Jakupcsek Gabriella talkshow-ját, a Ridikült, mely szintén a köztévén fut. Halkó Gabriella ezenkívül a Századvég Gazdaságkutató Zrt. felügyelőbizottságának is tagja. A magyar sajtóban korábban több olyan cikk megjelent, amely Habony Árpád és a Brand Lab közötti kapcsolatról ír, de a 2010-es adásvétel óta nem lehet tudni, hogy van-e még szerepe a cégben a miniszterelnöki tanácsadónak.


A „bemutatás helyszíne”

Az sem világos, hogy a képek elhelyezési helyszíne megfelelt-e a nagy értékű műalkotások tárolására előírt követelményeknek. A szerkesztőségünknek megküldött szerződésből a Szépművészeti Múzeum munkatársai kitakarták a címet, ahová a képeket vitték. De úgy tudjuk, egy magánlakásról van szó, és a képeket a nagyközönségnek soha nem mutatták meg.

A Szépművészeti Múzeum hivatalos válaszából kiderül, nem létezik egységes biztonságtechnikai kritériumrendszer, amelynek meg kell felelnie egy magánlakásnak ahhoz, hogy „kiállítótér” válhasson belőle. Ebben a konkrét esetben is előzetes helyszíni ellenőrzés alapján ítélték alkalmasnak kiállítási célra az említett ingatlant.


Jan Gerritsz van Bronckhorst Vidám társaság hegedűvel című festménye. A művész 45 millió millió forintot érő Vénusz és Ámor című művét is kikölcsönözték


A kölcsönszerződés és furcsaságai

A kölcsönzési szerződést 2013. november 29-én kötötték (aláírók: Baán László, a Szépművészeti főigazgatója, illetve Halkó Gabriella, a Brand Lab tulajdonos-ügyvezetője). Tartalma szerint 2013. december 10-én életbe is lépett, és 2016 végéig lett volna érvényes. Azért csak lett volna, mert a szerződést idén tavasszal, 2014. március 10-i dátummal váratlanul, indoklás nélkül, visszamenőleges hatállyal felmondták. Dr. Sámuel Balázstól, a Szépművészeti titkárságvezetőjétől megtudtuk, hogy korábban soha nem fordult elő olyan eset a múzeumban, hogy felmondtak volna egy kölcsönzési szerződést.

A helyzetet ismerő informátorunk úgy véli, a felek talán a fokozódó médiaérdeklődés miatt ijedtek meg, és bontották fel a megállapodást, majd a festményeket vissza is szállították a Szépművészetibe.

A múzeum így magyarázta a Brand Lab Kft. „kifelejtetését” az első adatigénylésünkre megküldött listából: nem gondolta, hogy a felbontott szerződések is érdekelnek bennünket.


Miniszteri engedély nélkül

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) és a Szépművészeti Múzeumtól is megkérdeztük, hogy Balog Zoltán miniszter engedélyezte-e az említett a kölcsönadást. Törvényileg kötelező a miniszteri hozzájárulás minden nem múzeumi és külföldi intézmény javára történő kölcsönzési ügyletnél. A minisztériumtól egyelőre nem érkezett válasz, de a Szépművészeti Múzeum hivatalos tájékoztatásából megtudtuk, hogy az Emmi a kialakult gyakorlat szerint kizárólag a már aláírt kölcsönzési szerződésekhez adja meg hozzájárulását –utólagosan. De mivel – szól a hivatalos válasz – a kölcsönzési jogviszony olyan „hamar” (!) megszűnt, „a jóváhagyási folyamat kezdeményezése okafogyottá vált”.

A múzeum természetesen elismeri, hogy a festmények három hónapot az intézmény falain kívül töltöttek.

Más szóval miniszteri engedély nélkül szállították a szóban forgó műkincseket a Brand Lab „kiállítási helyszínére”, egy magánlakásba, majd három hónapig, amíg a festmények ott voltak, a múzeum el sem indította a jóváhagyási eljárást.  VS.hu - Szépművészeti Múzeum - Brand Lab Kft szerződés