Jaj, mennyi program lesz október 23-án!

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Nem talált már helyet egyik üdülőhelyen sem a hosszú hétvégére? Bennragadt a városba? Nézzük, milyen programokat, állami megemlékezéseket, tüntetéseket látogathat meg október 23-án.


Orbán Viktort itt ne keresse, a miniszterelnök jelenlegi programja szerint sehol sem szólal fel. Állami ünnepség is mindössze a Parlament előtt lesz, Kövér László házelnök és Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke vesz rajta részt, de beszédet nem mondanak. Előbb felvonják a zászlót, majd a ceremónia után a Nemzeti Táncegyüttes ünnepi előadását láthatják.

A kormánypártok Budapesten nem tartanak megemlékezést, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője Szobon mond majd beszédet.

Az ellenzéki pártok nagy többsége viszont szervezett 23-ára programot, de ezek általában igen gyorsan lezajlanak, csak koszorúznak és egy rövid beszédet mondanak. Ezek időrendben:

 • 10:45, Nagy Imre szobor (Vértanúk tere): Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke virágot helyez el és beszédet mond 1956 hőseinek emlékére
 • 11:00, 1956-os emlékmű (a Városliget mellett): a Demokratikus Koalíció elnöksége koszorút helyez el. Az esemény alkalmából Gyurcsány Ferenc a DK elnöke, sajtónyilatkozatot tesz
 • 12:00 Bibó-szobor (Kossuth tér sarka): Karácsony Gergely, a PM társelnöke október 23-a alkalmából beszédet mond és koszorút helyez el
 • 12:00, II. kerület Mansfeld Péter park: megemlékezést tart az LMP. Beszédet mond Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Hajdu Mária, az LMP emlékezetpolitikai szakszóvivője.
 • 13:00, Új Köztemető, 301-es parcella: Magyar Liberális Párt megemlékezése az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. Beszédet mond Vásárhelyi István, az 56-os elítélt Vásárhelyi Miklós fia és Balogh Luca diák.
 • 16:00, Corvin-köz: a Jobbik megemlékezése. A főszónok Vona Gábor pártelnök lesz, de felszólal a Jobbik londoni (jól látják) helyi szervezője, Bozó István, Farkas Gergely, a párt ifjúsági tagozatának elnöke, valamint Murányi Levente és Pongrátz András '56-os szabadságharcosok. Az eseményen előad többek között Gregor Bernadett is. Ezután (kb. 16:45-től) fáklyás felvonulás indul a Bródy Sándor utcába

Igen, az MSZP kimaradt a felsorolásból, a fővárosban nem tart megemlékezést, csak annyit találtunk, hogy a kaposvári megemlékezésen beszédet mond Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, Harangozó Gábor megyei elnök és Pintér Attila városi elnök.Civil szervezetek, mozgalmak

Meglepő lehet, de a békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórúm (CÖF) sem tart semmilyen megemlékezést, pedig Lengyelországba is ellátogatott novemberben, hogy megünnepelje ottani barátaival a lengyel függetlenség napját.

Ezzel szemben az Új Magyar Köztársaság – amely többek között az internetadós Gulyás Balázst és a 60 ezren a magánnyugdíjukért vezetőjét, Vajda Zoltánt jelenti – tüntetést szervez a Nemzeti Múzeumnál délután három órai kezdéssel. A tervezet program szerint beszédet mond Hammer Ferenc, Horváth Tibor, Lattmann Tamás és Vajda Zoltán. Előtte pedig Göncz Árpádra emlékeznek Gerlóczy Zsigmond zongoradarabjával.

A Gój Motorosok is felvonulnak 10-kor indulnak el a Kongresszusi Központtól. Útvonaluk a Nemzeti Pantheon, Teve utcai rendőrszékház, a Honvédelmi Minisztérium, majd a Belügyminisztérium. Délután egykor pedig a Hősök terén fejezik ki álláspontjukat a „népvándorlással szemben”, miszerint „Európa megtelt!”. Vendégük Csintalan Sándor és Bencsik Gábor lesz.Programok tető alatt

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint pénteken egész nap erős szél várható, úgyhogy lehet, hogy a legjobb megoldás egy épületben emlékezni 1956 hőseire:

 • ingyenesen látogatható így pénteken 11 és 17 óra között a parlament – és azon belül a Szent Korona –, viszont el ne felejtsenek előzetesen regisztrálni
 • nyílt nap lesz a Terror Házában is, ingyenesen látogatható mind az állandó, mind az időszaki kiállításai 10 és este 6 között
 • szintén 1956-ra fókuszáló programokkal várja az érdeklődőket a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épülete (ahová tegnap éjjel egy tankot is szállítottak)
 • a Hadtörténeti Intézet és Múzeum pedig családi nappal készül
 • a Corvin és a Tabán moziban ingyen nézhetünk filmeket, így például a Megáll az időt, a Szerelmet, vagy a Mansfeldet. Részletes program itt.

És, hogy út közben se unatkozzunk a 2-es és a 4-es, 6-os vonalán korhű villamosok közlekednek majd, a megállókban pedig installációkkal idézik fel a forradalom eseményeit.


A Honvédelmi Minisztérium szervezésében október 23. és október 25. között, illetve október 31-én és november 1-jén az...

Szerző: BKK - Budapesti Közlekedési Központ2015. október 22.

Ha mégis a szabadég alatt töltené az idejét

Erre a legfrappánsabb megoldás, ha elmennek kirándulni, de tartanak futóversenyt és teljesítménytúrát is. Előbbi a Bécs-Budapest ultramaraton helyett megrendezett Budakeszi-Budapest Félmaraton lesz, ahol egyéniben és párosan is lehet indulni. Utóbbi pedig a IX. Szomori Teljesítménytúrák, melynek keretében a Kelet-Gerecsében 10, 23, vagy 56 kilométeren gyalogolhat.

El ne feledjék, hogy a MÁV-menetrend is változik. Nem csak a hosszú hétvége tehet erről, hanem a vasárnapi óraátállítás is. A BKK is közölte, mely járataikat érintik a forradalmi megemlékezések: a 2-es, 47-es, 49-es, 59-es villamost; és a 9-es, 21-es, 21A-s, 38-as, 39-es, 102-es, 105-ös, 110-es, 112-es, és 212-es buszt. Bővebben erről, és az óraátállítás miatti változásokról itt olvashat.

A rendőrség is közölte, hogy hol lesznek útlezárások, ezeket az alábbi képeken jelezte is. Hogy szakaszosan hol lesznek még hasonlóak, illetve hova rakják ki még a megállni tilos táblát, arról itt tájékozódhat.