Izraelben erőszakra számítanak Trump bejelentése után

Fotó: AFP / THOMAS COEX

-

A követség átköltöztetése állítólag nem lesz gyors és egyszerű. A közel-keleti politikát felforgathatja az amerikai elnök döntése.


Az amerikai elnök szerdán bejelenti, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának – mondták névtelenséget kérő kormányzati források. Azt is bejelenti, hogy utasította a külügyminisztériumot: kezdje el kidolgozni az amerikai nagykövetség átköltötetését Tel-Avivból.

Donald Trump magyar idő szerint este hétkor kezdi történelmi jelentőségű bejelentését. A követség átköltöztetésének időpontját nem jelenti be, mert annak előkészítése három-négy évbe is beletelik. Az USA-nak Jeruzsálemben jelenleg nincs olyan épülete, amelybe átköltözhetnének a diplomaták.

Az amerikai kormány szerint a költözés melletti érv, hogy Izrael csaknem minden kormányhivatala és parlamentje is Jeruzsálemben van, nem pedig Tel-Avivban. Az USA szerint Jeruzsálem státusának változása nem annyira politikai üzenet, mint a "történelmi és jelenlegi valóság" elismerése. Szerintük a bejelentés nem érinti a város fizikai és politikai határvonalait.


Nem ismerik el

Izraelben feszülten várják Trump bejelentését. A Tizes tévécsatorna úgy értesült: Washington azt kérte az izraeli vezetőktől, hogy egyelőre ne nyilatkozzanak tervbe vett lépéséről. Ennek ellenére Iszrael Kac közlekedési miniszter a tévében üdvözölte Trump döntését.

A nemzetközi közösség nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, mint ahogyan nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem. Trump tervét sokan elítélték. Szaúd-Arábia szerint a döntést a muzulmánok provokációként élik meg. Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta: Törökország megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel, ha az amerikai elnök Jeruzsálemet ismeri el a zsidó állam fővárosának.

Kac miniszter erről azt mondta: nincs történelmileg igazságosabb és helyesebb lépés, mint elismerni Jeruzsálemet fővárosnak. "Az elmúlt háromezer évben Jeruzsálem volt a zsidó nép fővárosa és Izrael fővárosa. Elmúltak a szultán és az ottomán török birodalom napjai."

Nir Barkat jeruzsálemi polgármester szerint az USA "két perc alatt megoldhatná" követségének áthelyezését, egyszerűen követségi épületté kellene nyilvánítania már létező egyik nyugat-jeruzsálemi épületét, például a konzulátusnak otthont adó ingatlant.

A Háárec szerint az izraeli hadsereg magas készültségi fokozatban várja a palesztinok esetleges erőszakos tiltakozását. A biztonsági szolgálatok elsősorban attól tartanak, hogy a pénteki muzulmán ima után zavargások törhetnek ki a mecsetekből kiáramló tömegben. A Palesztin Hatóság felügyelete alá tartozó Betlehemben már kedd este Trump képének elégetésével tüntettek Jeruzsálem státuszának megváltoztatása ellen.