Izrael nagyon kiakadt az új uniós termékjelölésen

Fotó: AFP / DAVID FURST

-

Kettős mércét emleget, cinizmust, a bojkott felé vezető első lépést, gyakorlatilag befagyasztotta a diplomáciai kapcsolatokat Brüsszellel. Az EU szerint egyszerűen betartják az eredetmegjelölési szabályokat.


Izrael elítéli az Európai Unió azon döntését, hogy megkülönböztető jelzéssel lásson el olyan termékeket, amelyek már 1967 óta Izrael fennhatósága alá tartózó területekről származnak. Szerinte ezzel az EU politikai okok és a bojkottmozgalom által motiválva ilyen példátlan és diszkriminatív lépést tesz, éppen akkor, amikor Izrael az összes polgárát veszélyeztető terrorhullám ellen küzd.

Ez kettős mérce – állítja Izrael – hiszen több mint kétszáz más területi vita is folyik a világban, azok érintettjeivel szemben az EU nem csinál ilyet. Cinikus és alaptalan az állítás, hogy ez pusztán technikai kérdés – szól a zsidó állam közleménye.

A termékek megkülönböztető címkéi az Izrael bojkottjáró felszólító radikálisok malmára hajtják a vizet és sehogyan sem segítik elő Izrael és a palesztin nép közötti politikai megoldásokat, bár az EU állítása szerint támogatja az ezekkel kapcsolatos tárgyalásokat. Épp ellenkezőleg, ez a lépés csak megerősíti a Palesztin Hatóságot abban az elhatározásában, hogy ne tárgyaljon Izraellel. A termékcímkézés akár az Európai Unió és Izrael viszonyára is hatást gyakorolhatnak – utal Izrael az ügy lehetséges kimenetelére.

A legújabb fejlemény, hogy néhány hétre fel is függesztette az unióval tartandó találkozókat. Benjamin Netanjahu miniszterelnök tévényilatkozatában azt üzente az uniónak, hogy szégyellje magát.Az Európai Bizottság szerdán döntött arról, hogy a jövőben – az uniós eredetmegjelölési szabályoknak megfelelően - világosan fel kell tüntetni a termékek származási helyénél, ha izraeli telepekről érkeztek. Az Európai Unió ugyanis nem ismeri el az 1967-es hatnapos háború folyamán a zsidó állam által elfoglalt területeket az ország részeként. A bizottság hangsúlyozza, hogy nem új jogszabályról van szó, pusztán technikai jellegű értelmezési magyarázatot fogadott el a származási országok feltüntetését szabályozó uniós irányelvhez, és az ügyben folyamatosan egyeztettek az izraeli hatóságokkal. Brüsszel hevesen tagadja azt is, hogy a döntés az első lépés a telepekről származó termékek bojkottja felé, azt mondja, Izraellel szemben semmilyen szankciókat nem támogat.

Mostantól Izraelt azoknál az országoknál lehet származási helyként feltüntetni, amelyek a zsidó államnak az unió által elismert területén készülnek. A gázai övezetből, Ciszjordániából, Kelet-Jeruzsálemből és a Golán-fennsíkról származó termékek esetében azt kell feltüntetni, hogy ezek az árucikkek az adott földrajzi helyről érkeztek, de a bizottság szerint ez sem elég egyértelmű, ezért zárójelben kell majd jelezni, hogy azon belül palesztin területről, vagy izraeli telepről származó áruról van szó. A címkézési szabályok betartatása a tagállamok feladata.