Izrael-ellenes motoros klub tagja a két feltételezett terrorista

Fotó: BELGA MAG / DIRK WAEM

-

A Belgiumban őrizetbe vett két férfit azzal gyanúsítják, hogy az ünnepek alatt készültek merényletekre Brüsszelben.


A belga médiában megjelent értesülések szerint a gyanúsítottak a Kamikaze Riders nevű motoros bandához tartoznak, egyikük a csoport alapítója. A klub Facebook-oldalán motorkerékpárokat ábrázoló fotók és Izrael-ellenes videók láthatók. Az egyik bejegyzésben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt Adolf Hitlerhez hasonlítják.

Az RTBF rádióadó arról is beszámolt, hogy mindkét férfi Brüsszel Anderlecht nevű városrészében lakik. Egyikük már ült börtönben, fegyveres rablásért.

A belga szövetségi ügyészség kedden jelentette be, hogy merényletekre készülő feltételezett terroristákat fogtak el. A házkutatások során katonai egyenruhákat és az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezettől származó propagandaanyagokat találtak, fegyvereket vagy robbanószert azonban nem.

A két férfi kilétét még nem hozták nyilvánosságra. Egyiküket azzal gyanúsítják, hogy embereket toborzott terrorcselekmények végrehajtására. Azt egyelőre nem tudták megállapítani a hatóságok, hogy kapcsolatban állnak-e az Iszlám Állammal vagy csak a dzsihadista szervezet tanai hatottak rájuk.

Az eddigi információk szerint a két gyanúsítottnak nincs köze a november 13-ai párizsi merényletekhez, amelyekben százharminc ember vesztette életét.