Izrael bezárja a sivatagi menekülttáborát

Fotó: MTI/EPA/Laurent Gillieron / MTI/EPA/Laurent Gillieron

-

Afrikába vagy a börtönbe mehetnek a menedékkérők.


Izrael négy hónapon belül bezárja a Holot menekülttábort, és az ott élő afrikai illegális bevándorlókat és menedékkérőket választásuk szerint börtönbe zárja, vagy Ruandába távozhatnak.

A kormány vasárnapi ülésén döntött a 2013-ban Beér-Sevától hatvan kilométerre, a Negev sivatagban létrehozott menekülttábor felszámolásáról. A következő három hónapban megpróbálják rávenni az ott élő eritreai és szudáni menedékkérőket, hogy távozzanak Ruandába, mert különben a Szaharonim nevű börtönbe zárják őket.

"Három állomása van a beszivárgók elleni politikánknak" – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök. "Az első szakasz a feltartóztatásuk, kerítést építettünk és törvényeket alkottunk, amelyek teljesen megakadályozzák beáramlásukat. Ma már nincsenek beszivárgók."

"A második szakasz eltávolításuk. Különböző intézkedésekkel húszezret költöztettünk el közülük" – mondta. "A harmadik szakasz pedig eltávolításuk fokozása. A nemzetközi egyezmények lehetővé teszik, hogy a fennmaradó negyvenezer beszivárgót beleegyezésük nélkül költöztessük ki."

2010-től kezdődően egyre több afrikai menekült érkezett Izraelbe az egyiptomi határon át. A hullám tetőpontján, 2012 elején havonta ezres nagyságrendről, összesen ötvenötezer emberről számolt be a belügyminisztérium.

Izrael a menekültáradat megfékezésére 2013 decemberére kerítést húzott fel az egyiptomi határ mentén, de addigra sok tízezer menedékkérő élt az országban. Megjelenésük súlyos társadalmi feszültséget okozott elsősorban Tel-Aviv déli, szegényebb negyedeiben, ahová tömegesen telepedtek le az olcsóbb lakhatási költségek miatt.

Jelenleg mintegy negyvenezer afrikait tartanak nyilván, akik az utóbbi években nagy számban távoztak Kanadába és észak-európai államokba, illetve a titkos izraeli államközi megállapodások révén afrikai országokba.

Izrael több éve egyezményt kötött Ruandával a menedékkérők befogadásáról, de ez korábban csak az önkéntesen távozókra vonatkozott. Az afrikai visszaköltözést vállaló, főként Eritreából és Szudánból még a kerítésrendszer felépítése előtt bejutott menekültek egy útra szóló repülőjegyet és fejenként több mint ezer dolláros újrakezdési segélyt kaptak távozásukhoz.

Augusztusban az izraeli legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy Izrael nem állíthatja elő hatvan napnál hosszabb időre azokat a menedékkérőket, akik megtagadják a külföldre távozást, és ezzel a bírók menekültpolitikájának megváltoztatására kényszerítették a kormányt. Izraelnek sikerült egy olyan záradékot fűzni a korábbi egyezséghez, amely szerint az afrikaiaknak már nem kell önként vállalniuk a Ruandába költözést.