Itt vannak Vida Ildikó kitiltásának előzményei

-

Az amerikai külképviselet egy éven keresztül próbált érdemi választ kapni az áfacsalásokkal kapcsolatos felvetéseire a NAV-tól, de nem kapott – derül ki abból a dokumentumból, amit az amerikaiak adtak át a magyar kormánynak, a kormány pedig csütörtökön nyilvánosságra hozott.


Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár szerint komolytalan az a dokumentum, amely azokat „bizonyítékokat” tartalmazza, amelyek megalapozták az NAV-os vezetők kitiltását az Egyesült Államokból. Ezt Magyar csütörtök délután mondta, minderről itt olvashat. A dokumentumot néhány órával később hozta nyilvánosságra a kormány. Cég- és személynevek – Horváth Andrásé kivételével –, konkrét ügyek, vádak valóban nem szerepelnek benne, ugyanakkor a beszámolóból kiderül: az amerikaiak nem minden előzmény nélkül léptek, sőt, egy éve hiába várnak választ a NAV-tól az áfacsalással és a korrupcióval kapcsolatos kérdéseikre.


A dokumentum szerint az Egyesült Államok budapesti követsége először 2013 októberében jelezte a NAV-nak, hogy információi vannak az agráriparban folyó áfacsalásokról és aggodalmát fejezte ki a trafikok elosztása miatt is. Mint írták, átláthatatlanul osztották ki a koncessziós jogokat, és felmerült, hogy a döntések jobbára Fidesz-közeli vállalkozóknak kedveztek, az átalakítások pedig a feketepiacot, csempészetet erősítik. A NAV képviselője akkor megalapozatlannak ítélte az amerikai aggodalmat, áll a levélben.


Két hónappal később, egy decemberi megbeszélésen újra terítékre került az áfacsalások ügye, akkor az amerikaiak már két vállalatot is megneveztek (a levélben nem), amelyek állításuk szerint 2012-ben mind a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, mind a NAV-nak jelentést tettek a versenytársaik áfacsalásairól, amelyből nekik évi több 10 millió dolláros veszteségük származott. A NAV-nál ekkor elismerték ugyan, hogy széles körű áfacsalás zajlik Magyarországon, ám a Horváth András által egy hónappal korábban felvetett vádakat megalapozatlannak minősítették.

Az amerikai ügyvivő ekkor felvetette azt is, hogy a Horváth András által a nyilvánosság elé tárt visszásságok ügyében indított NAV-vizsgálat elég felszínesnek tűnt a vádak súlyosságához mérten, mi több, a NAV sokkal nagyobb elánnal vizsgálta magát a bejelentőt, mint az általa bejelentetteket.2014 januárjában, az amerikai külképviselet és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képviselői közötti találkozón megint felmerült az áfacsalások ügye, ám az amerikai diplomaták ekkor már az intézményesült korrupció problémáját is feszegették. Egyúttal – Horváth András kapcsán – szóba került a közérdekű adatokat a nyilvánosság elé tárók elégtelen védelmének kérdése is. Az amerikai dokumentum szerint ekkor hivatkoztak a kormány képviselőnek a NAV-vezetők későbbi kitiltásának – egyik – jogi alapján adó 1977-es, a külföldi korrupt tevékenységek elleni amerikai törvényre is. A KIM képviselője az amerikai ügyvivőt panaszával a NAV-hoz irányította. A dokumentum megjegyzi, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szétválasztásával a minisztériumban a korrupció elleni küzdelem érdekében létrehozott egységet szétszedték.

Egy hónappal később, 2014. februárban az amerikaiak megint említést tesznek a NAV-nál az áfacsalásokról, mire a NAV képviselőjétől azt a választ kapják, hogy bejelentések nélkül nincs mit vizsgálniuk, márpedig bejelentés hozzájuk nem érkezett. Az amerikaiak felvetik, hogy az áfacsalások elleni hatékony küzdelmet nehezíti, ha az erre szakosodott szervezetet felszámolják. (A határon átnyúló áfacsalásokra szakosodott Kiemelt Ügyek Igazgatóságát 2013-ban számolta fel a NAV.)

Miután a NAV-ról sorozatosan lepattantak, az amerikai külügy 2014 júniusában a Külügyminisztériumhoz fordult. A külügynek jelezték, hogy az áfacsalások ügye komoly, és mivel korrupciót gyanítanak, lépést várnak az ügyben a kormánytól. Tudomásuk szerint ezt a kérésüket a külügy más minisztériumokkal és a kormánnyal is megosztotta, de egyebet nem tett.

Ezeket az amerikai lépéseket követte 2014 októberében a Külügyminisztérium értesítése a kitiltásokról.